Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Další zemětřesení v Trikolóře, její řady na protest opouští většina členů vedení v Plzeňském kraji

, aktualizováno 8. června 2021, 6:00

Pořádné zemětřesení zažívá hnutí Trikolóra v Plzeňském kraji. Dnes její řady opustilo 17 osob z vedení i řadových členů. Důvodem k ukončení členství je podle nich nedemokratické až diktátorské chování republikového vedení po odchodu Václava Klause, který hnutí založil. Dusno bylo v Trikolóře na Plzeňsku už loni před krajskými volbami, což tehdy vedlo ke zrušení krajské organizace v Plzeňském kraji.  

Aktuálně řady Trikolóry v Plzeňském kraji opustilo 11 ze 13 členů krajské rady včetně jejího předsedy Jaroslava Dolhého a obou místopředsedů. Ty doplňuje ještě řada předsedů i místopředsedů místních organizací, ale i několik řadových členů.

„Po odchodu předsedy, zakladatele Václava Klause ml. jsme se náhle setkali s nedemokratickým až diktátorským chováním republikového vedení. Klasickým příkladem jsou účelové změny Stanov. Dialog nahradil monolog a s členskou základnou začali komunikovat právníci a nikým nevolené osoby,“ uvedl v prohlášení pověřený krajský mluvčí Daniel Haslinger.

Krajská rada podle Haslingera přijala několik usnesení, kde s tímto jednáním nesouhlasí a konstatujeme, že současné vedení považujeme za nelegitimní a jako východisko z této situace navrhuje konání republikového sněmu.

„Naše krajské volání po demokratických principech však nebylo na centrální úrovni vyslyšeno. Odpovědí byly výhrůžky, manipulace a lži. Kromě toho republikové vedení začalo v našem kraji bez vědomí zástupců našeho kraje oslovovat osoby, kterým bylo v Trikolóře z důvodu zavádění kmotrovských praktik pozastaveno členství a dokonce je žádat o návrat do krajského vedení,“ stojí dále ve společném prohlášení.

„Pokud v demokratickém hnutí nastupují silová řešení, pokud se místo řádného projednání využívá momentu překvapení při hlasování, pokud se účelově a krátkodobě mění Stanovy, pokud předsedkyně hnutí není volena, nýbrž „potvrzena,“ pokud v zásadních věcech místo členské základny rozhoduje pár bafuňářů, musí demokrat protestovat. I kdyby byly všechny tyto kroky právně čisté,“ konstatoval Haslinger. Zmínil, že podobné důvody vedly k rozhodnutí odejít z Trikolóy i jejich kolegy z Jihočeského a Královéhradeckého kraje.

V Plzeňském kraji se podle slov celorepublikové přededkyně hnutí Majerové Zahradníkové Trikolóra nerozpadá. „Naopak i zde, stejně jako v jižních Čechách či v Královéhradeckém kraji nebo kdekoli jinde, máme dostatek členů, kteří chtějí přiložit ruku k dílu," uvedla. S poukazem na slova jednoho z členů podotkla, že když se někomu nelíbí, kam autobus jede, je normální z něj vystoupit, nenormální je ještě ho obejít s korunou. „Víc s tím nenaděláme. Někdo tvoří, jiný boří," dodala Majerová Zahradníková.

V problémech byla Trikolóra už před krajskými volbami

Svoji krajskou organizaci v Plzeňském kraji zrušilo loni před krajskými volbami předsednictvo hnutí Trikolóra. Stalo se tak na poslední chvíli těsně před vypršením termínu pro podávání kandidátních listin pro krajské volby. Důvodem k tomu měl být fakt, že vedení krajské organizace o týden dříve změnilo už schválené čelo kandidátky pro podzimní krajské volby.

Místo schváleného lídra Pavla Borusíka vybralo krajské vedení za lídra bývalého člena ODS a někdejšího starostu centrálního plzeňského obvodu Jiřího Strobacha. Ten figuroval po odchodu od občanských demokratů v řadě politických projektů obvykle zaštítěných vlastním jménem. „Šíbři a kmotři si chtěli krajskou organizaci přivlastnit, čemuž jsme naším rozhodnutím zabránili," uvedl loni tehdejší místopředseda Trikolóry Dalibor Uhlíř. Trikolóra v Plzeňském kraji získala při loňských krajských volbách 2,47 procenta hlasů a do krajského zastupitelstva se nedostala.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Trikolóra

Štítky Trikolóra, ukončení členství, odchod členů, rezignace, krajské vedení, Plzeňský, Plzeňský kraj, Trikolóra hnutí občanů, krajské volby, Václav Klaus mladší, Zuzana Majerová Zahradníková, ODS, Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj, zemětřesení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další zemětřesení v Trikolóře, její řady na protest opouští většina členů vedení v Plzeňském kraji  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.