Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o prodeji bloku městských domů mezi ulicemi Resslova, Americká, Prokopova a Purkyňova?

Chystá se prodej několika významných nemovitostí v centru Plzně. Záměr už odsouhlasili zastupitelé města. Jedná se o blok domů mezi ulicemi Resslova, Americká, Prokopova a Purkyňova. Minimální cena objektů, pokud se rozhodne o jejich prodeji, by měla činit zhruba 143 milionů korun. Za účelem přípravy prodeje bloku domů v oblasti kolem Americké vznikne pracovní skupina, která se bude zabývat například tím, za jakých podmínek bude samotný prodej nemovitostí probíhat. Co si myslí zastupitelé Plzně napříč politickým spektrem o plánovaném prodeji těchto městských nemovitostí jsme se zeptali v dnešním díle naší Politické koridy.

Otázka: Má město Plzeň prodat blok domů mezi ulicemi Resslova, Americká, Prokopova a Purkyňova, případně za jakých podmínek?

David Šlouf (ODS)

Tyto objekty jsou dlouhodobě nevyužívané a vyjma objektu Americká 38 pro ně město nemá žádné vlastní využití. Na základě rozhodnutí ZMP vznikne pracovní skupina složená se zástupců všech politických stran zastoupených v ZMP, která se bude zabývat tím, zda objekty ponechat ve vlastnictví města, nebo nabídnout k prodeji. A pokud nabídnout k prodeji, tak zda po částech, nebo jako celek a za jakých podmínek bude eventuálně případný prodej nemovitostí probíhat. Následně by tyto podmínky byly předloženy ke schválení do ZMP. V případě schválení podmínek prodeje se předpokládá podobný postup, jaký město schválilo při prodeji areálu v Zátiší, tedy dvoukolová soutěž. V prvním kole by uchazeči nabídli představu svého záměru, který, v případě souladu s územní studií a regulačními podmínkami daného území, postoupí do druhého kola, ve kterém budou vybraní uchazeči soutěžit dle Řádu městské soutěže. Pokud by došlo k prodeji všech zmiňovaných objektů, bude vyvolávací cena činit 143 milionů korun a město Plzeň si vyhrazuje právo odstoupit od soutěže bez udání důvodu až do podpisu kupní smlouvy.

Pavel Kotas (ČSSD)

Problém řešení této lokality je tady opravdu dlouho. Součástí je mimo jiné i Komorní dovadlo, které již není v dobrém technickém stavu. Na celou lokalitu existuje závazná studie, která byla schválena přibližně před rokem. Prostor si zaslouží kombinaci bydlení a služeb v rozumném poměru, ale i řešení parkovacích kapacit. Bohužel město v lokalitě všechny pozemky a jednání s vlastníky byla v minulosti neúspěšná. Čas zde pracuje proti nám. Přichází tedy na řadu možnost prodeje za jasně daných pravidel. Určitě by měla být vyloučena možnost vzniku např. ubytovny a dobře vyřešena doprava v lokalitě. Velmi pečlivě by se pak měl zvážit záměr prodeje domu Americká 38, který je z pohledu bytové politiky města důležitý a využívaný nájemci.

Roman Zarzycký (ANO)

Zastupitelstvo města Plzně schválilo zatím pouze záměr prodat soubor dotčených budov. V tuto chvíli je pro mne rozhodující doporučení pracovní skupiny, která se problematice prodeje bude detailně věnovat. Do této skupiny jsou delegování zástupci jednotlivých zastupitelských klubů a její stanovisko bude zastupitelstvo opakovaně projednávat ještě nejméně třikrát do poloviny roku 2022. Proto v tuto chvíli nechci předjímat a vyčkám na detailní rozbor situace, kdy budou zhodnocena všechna pro a proti prodeji.

Václav Štekl (KSČM)

Za současného realitního boomu, kdy ceny nemovitostí raketově vzrostly se nabízí jednoznačná odpověď - ANO a za co nejvyšší cenu. Město by řešení dané oblasti samo zřejmě nezvládlo, hlavně finančně. Jsou zde také okolnosti, které nabádají k opatrnosti a ke zvážení, co s danou lokalitou provést, aby to pro město mělo co nejlepší výsledek. Víme, jak dopadly městské lázně, známe dobře osud "díry" po bývalém domu kultury. Město by rovněž mělo usilovat o navýšení počtu bytů s "nižším, regulovaným" nájmem pro své občany a zde se nabízí relativně snadná cesta v rámci dohody s potenciálními investory. Dokázal bych si představit stavbu celého bytového domu s moderními ale zároveň nájemními byty pro občany Plzně. Jistě by se to dalo v rámci celého bloku bez velkých komplikací realizovat. Regulativy v dané oblasti jsou snad již vyprecizované, aby se neopakovala ona smutná historie s OC Corso.

Pavel Bosák (Piráti) 

Ne, pokud se jednoznačně neprokáže, že takovýto prodej je veřejném zájmu. Tedy že výsledkem bude trvalý a udržitelný prospěch občanů města Plzně. Tím prospěchem ovšem, nemyslím jednorázový příjem desítek miliónů do městské pokladny. Jedná se o strategické místo v srdci Plzně. Nejdříve je třeba zvážit, zda není moudřejší ponechat si jej pro nějaký budoucí záměr v režii města. Pouze bude-li taková možnost spolehlivě vyloučena, lze připustit variantu prodeje soukromému subjektu. V takovém případě je ovšem nutné posoudit, co všechno by bylo nabízeno, zda by se jednalo o celek či jednotlivé části, a jaké záruky by si město na budoucím kupci mělo vynutit. Zatím žádná z těchto otázek nebyla zodpovězena, proto klub pirátů tento záměr prodeje na minulém zastupitelstvu nepodpořil.?

Michal Vozobule (TOP 09)

V zastupitelstvu města převládl rozumný názor, že má být sestavena pracovní skupina, kde budou zástupci všech zastupitelských klubů. Tato skupina prodiskutuje a připraví podmínky pro případné nakládání s jednotlivými domy. Některé domy jsou prázdné i více než deset let, proto je nejvyšší čas hledat dobré řešení. Město má pro tuto oblast schválenou územní studii, která by měla být důležitým podkladem pro rozhodování. Bude to jedno ze zásadních rozhodnutí, které ovlivní budoucí podobu Americké třídy a jejího bezprostředního okolí. My vidíme Americkou v budoucnu jako městskou obchodní třídu, která bude nabízet celou řadu funkcí a služeb. Nejsme v tuto chvíli úplně přesvědčeni, že je nutné prodávat všechny domy zahrnuté do této potenciální transakce (diskuse bude zejména o Americké 38), ovšem vedle městských domů bude klíčem k území i celý vnitroblok, který je však v drtivé většině v soukromém vlastnictví.

Stanislav Šec (KDU-ČSL)  

Pro náš klub je klíčové, že zastupitelstvo města Plzně (ZMP) nejprve schválilo regulační podmínky pro toto území. SŽDC zrekonstruovalo mostní objekty nad Prokopovou ulicí a tudíž je možné blok nemovitostí dopravně obsluhovat s dostatečně kapacitní ulice U trati. Dále je klíčové to, že ZMP schválilo uzavření části Americké pro individuální automobilovou dopravu, město není jediným vlastníkem domů v tomto bloku a tyto objekty mnoho let nejsou využívány a hyzdí oblast. Za situace výše zmíněné klub KDU-ČSL se záměrem prodeje souhlasí. V pracovní skupině budou mít všechny strany své odborníky, tak bude zaručeno, že pozitiva násobně převýší možná negativa.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky politická korida, Plzeň, politika, prodej městských domů, Americká, Resslova, Purkyňova, Prokopova, dům, nemovitost, soutěž, ANO 2011, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, ODS, Roman Zarzycký, Václav Štekl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o prodeji bloku městských domů mezi ulicemi Resslova, Americká, Prokopova a Purkyňova?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.