Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslí zastupitelé Plzně o stavbě plaveckého areálu na Borských polích?

Na Borských polích by měl do tří let vyrůst nový plavecký areál za 300 milionů korun. Jeho součástí by měl být osmidráhový, či venkovní bazén, posilovna, wellness, posilovna, ubytovna i další sportoviště. Stavba by měla nahradit krytý bazén v plzeňské Kozinově ulici, který provozuje SK Radbuza. Město nyní vyhotovenou studii a na první etapu stavby hodlá využít dotaci až 90 milionů korun od Národní sportovní agentury. Zbytek by šel z rozpočtu města.

Otázka: Jak hodnotíte záměr vybudovat v Plzni na Borských polích nový plavecký areál s ubytovnou a dalšími sportovišti?

David Šlouf (ODS)

Záměr vystavět nový bazén s ubytovnou a ostatními sportovišti na Borských polích hodnotíme pozitivně, protože současný stav bazénu v Kozinově ulici, který se stavěl cca před padesáti lety, se stává pro potřeby SK Radbuza, plzeňských základních škol a veřejnosti již téměř nevyhovující. Nicméně, při vědomí ceny cca 300 mi Kč za kompletní realizaci této akce je nutné vyvinout maximální snahu o zajištění vícezdrojového financování, zejména směrem k čerpání dotačního titulu vypsaného Národní sportovní agenturou. Jako velmi důležité též vidíme vypsání architektonické soutěže a důkladné seznámení laické a odborné veřejnosti s tímto projektem.

Roman Zarzycký (ANO)

Na úvod bych rád sdělil, že současné době pouze probíhá ekonomická rozvaha celého projektu. Odbor správy infrastruktury zpracoval hmotně-ekonomickou studii, ze které vznikla předběžná cena. Záměr zrealizovat nový bazén vychází jako lepší řešení než opravovat původní zařízení. Rozdíl revitalizace a nové výstavby je cca 120 mil. Kč. Bazén je používaný nejen klubem, ale také mateřskými a základními školami. Nyní probíhá na úrovni vedení Plzně diskuse o nalezení prostředků na projektovou dokumentaci. K realizaci přistoupíme pouze v případě, že získáme příslib od NSA na 90 z plánovaných cca 160 milionů Kč pro první etapu. Pečlivě budeme zvažovat prioritizaci jednotlivých městských investic, proto možnost kofinancování je základní metou pro spuštění projektu. Rozpočet města Plzně je pro příští dva roky velmi omezen. Nedílnou součástí k rozhodnutí je také budoucí prodej současného areálu SK Radbuza Plzeň. Aktuálně probíhají v tomto kontextu pouze jednání. Rozhodnuto o výstavbě nového bazénu zatím nebylo.

Pavel Kotas (ČSSD)

V minulosti jsem vedl řadu jednání s vedením SK Radbuza a předchozím vedením UMO3. Tehdy se povedlo udržet bazén v chodu a dokonce i občas něco opravit. Bohužel bylo vždy jasné, že jde o dočasné řešení. Mám radost, že se našla cesta. Ideální by bylo vícezdrojové financování, kde by svou roli mohla sehrát i sousední univerzita.

Stanislav Šec (KDU-ČSL)  

KDU-ČSL podporuje výstavbu nového bazénu. Bazén SK Radbuza na borech dosluhuje, zájem veřejnosti i sportovců je veliký a nabídka nedostatečná. Vidíme to například v areálu bazénu na Slovanech, kde je "hlava na hlavě" a plavat se pořádně nedá. Výběr lokality je občas kritizován.  Myslíme si, že je to nejlepší místo z možných variant. Důležité je, že je zachována dobrá dostupnost MHD jako je nyní v Kozinově ulici.  Parkování vozidel bude v nové lokalitě výrazně lepší. Logická bude i případná spolupráce s univerzitou.

Michal Vozobule (TOP 09)

Myslím si, že výstavba moderního plaveckého areálu je určitě dobrý krok. V posledních týdnech se diskutovalo, zda je zvolená lokalita vedle univerzity ideální. Osobně sice chápu argumenty, že současné místo v Kozinově ulici je dobře dostupné, je ale otázka, zda by zde mohla modernizace bazénu podle současných norem vůbec proběhnout. O případném dalším rozvoji služeb v areálu nemluvě. Vedle toho sousedství s univerzitním kampusem na Borských polích mi přijde jako dobrá synergie. Navíc po dostavbě nové tramvajové tratě se významně vylepšila i dostupnost této lokality, kdy např. z centra sem jede tramvají pouhých 11 minut. Stejně tak bude pohodlná do těchto míst i cesta na kole. Pro nás je absolutně klíčové, že finální podobu nového plaveckého areálu určí architektonická soutěž.

Václav Štekl (KSČM)

Nebyla jednou ze silných předvolebních témat otázka absence či snad dokonce stavby aquaparku v Plzni? Zdá se, že dochází k oprášení tohoto nápadu. Neblíží se zase nějaké volby? Bazén sice není aquapark, ale je jasné, že velký a moderní plavecký bazén by byl sympatický. Ovšem velkým problémem je a bude zmenšování použitelných finančních prostředků města v nadcházející ekonomické krizi. A u zařízení typu velkého plaveckého bazénu nejde jen o velkou počáteční investici, ale současně hrají roli nemalé provozní náklady. Nelze nevzpomenout na "užitečnou" úlohu provozních nákladů při prosazení prodeje II. polikliniky na Slovanech a na potřebu naplnění příjmové stránky rozpočtu města. Nyní není ekonomicky vhodná doba pro realizaci tak náročných projektů.

Pavel Bosák (Piráti) 

Další sportovní stavba v Plzni? Jsem vášnivý plavec a nový bazén uvítám. Přesto úplně nechápu, podle jakých priorit se vedení města rozhoduje při plánování investic. Jen vloni město podpořilo sportovní zařízení částkou přes 600 miliónů, nejvíce na jednoho obyvatele v celé ČR. Letos tenhle trend pokračuje akcemi jako sportovní hala Krašovská za 180 milionů, nákladným projektem Prokopávka za 256 milionů (letos 75 milionů), šatnami ve slovanském bazénu za 74 miliónů, Tréninkovým centrem mládeže za 40 milionů, a nebo investicí do stadionu v záplavové oblasti v Luční ul. Chápu, že je třeba využít dotace, ale obrovské částky odchází i z rozpočtu města. Přitom jsou tu celé městské části bez základní infrastruktury, jako například vodovod a kanalizace v Malesicích. Navíc chybí skutečně systémové a předvídatelné řešení podpory amatérských klubů a jejich sportovišť ve městě. Na jeho návrhu teď piráti spolu se sportovními kluby pracují. Není možné, aby se peníze přidělovaly jen podle známostí.

Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.  

Ohodnoť článek

Štítky politická korida, Plzeň, politika, stavba bazénu, Borská pole, bazén, sportoviště, dotace, Národní sportovní agentura, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, ODS, Roman Zarzycký, Václav Štekl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslí zastupitelé Plzně o stavbě plaveckého areálu na Borských polích?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.