Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Situace je neúnosná, koalice SPOLU proto vydala Plán na záchranu vzdělávání v Česku

AntiCOVID tým koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, dnes vydal „Plán na záchranu vzdělávání v Česku.“ Situace už je neúnosná, vláda nekoná, a tak navrhujeme sérii konkrétní opatření, říká k plánu lídr krajské kandidátky SPOLU a poslanec Martin Baxa (ODS).

„Ministr Blatný v lednu neuváženě slíbil otevření škol od 1. února, což se nesplnilo, roste frustrace z tohoto stavu, rodiče nevidí světlo na konci tunelu. PES odpovídá 4. stupni, kdy je možná např. docházka na 1. stupni ZŠ, ale vláda drží zemi v 5. stupni. Jasně se ukazuje, že distanční výuka nedokáže plně nahradit prezenční, a prohlubují se tak i rozdíly v přístupu ke vzdělávání. Výrazně bere za své i kvalita a plnohodnotnost vzdělávání,“ říká Martin Baxa, který je rovněž pedagog.  

Podle Baxy děti teď trpí ztrátou sociálních kontaktů, izolací a absencí volnočasových, sportovních či kulturních aktivit. „Stávající situace vystavuje neúnosnému tlaku rodiče zejména dětí navštěvujících 1. stupeň ZŠ. Školy mají stále nízkou podporu od státu v distančním vzdělávání. Ministr Plaga přešlapuje na místě a ministerstvo školství nemá v tuto chvíli jasný plán, jak situaci řešit. Ministerstvo zdravotnictví si vůbec neuvědomuje devastační dopady na vzdělávání mladé generace, které se budou plně projevovat dlouhodobě,“ konstatoval plzeňský poslanec.

Jaké hlavní body obsahuje Plán na záchranu vzdělávání v Česku? Zařadit krizovou situaci ve vzdělávání mezi nejvyšší státní priority. Obnovit bezodkladně docházku do škol za přísných hygienických podmínek podle stupňů i druhů škol. Stanovit jasné podmínky a formu návratu ostatních žáků do škol. Okamžitě ze státních zdrojů vybavit všechny pedagogy respirátory třídy FFP2. Zajistit možnost plošného testování žáků docházejících do škol. Zajistit přednostní dobrovolné očkování pro pedagogy z důvodu veřejného zájmu pro udržení vzdělávání. Co nejdříve otevřít část mimoškolních aktivit pro děti a mladé lidi – skaut, sportovní a turistické kluby, byť za přísných protiepidemických podmínek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky školy, školství, nouzový stav, koronavirus, uzavřené školy, záchrana vzdělání, koalice SPOLU, Česko, SPOLU, ODS, Martin Baxa, TOP 09, KDU-ČSL, Jan Blatný, Protiepidemický systém České republiky, Robert Plaga, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace je neúnosná, koalice SPOLU proto vydala Plán na záchranu vzdělávání v Česku  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.