Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Koaliční smlouvu už podepsala uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09 

Uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09 podepsalo v podvečer koaliční smlouvu o nové vládě v Plzeňském kraji. V zastupitelstvu, které se poprvé sejde zítra na ustavujícím zasedání bude mít koalice 25 z 45 mandátů. Zastupitelé budou ve čtvrtek kvůli protiepidemickým opatřením jednat bez veřejnosti a médií, nejprve složí slib, poté zvolí hejtmana, který následně přebere řízení schůze.

Jednání zastupitelstva bude dál pokračovat volbou náměstků, členů rady a předsedů všech 15 výborů. Hejtmankou by se měla stát Ilona Mauritzová (ODS). Hlavním bodem prvního pracovního jednání zastupitelstva, které se uskuteční pravděpodobně 21. prosince, bude schvalování rozpočtu na příští rok.

ODS a TOP 09 obsadí pět z devíti krajských radních včetně hejtmana, STAN s Piráti budou mít čtyři místa v radě. S vítězným ANO, které ve volbách zvítězilo s 12 mandáty, strany odmítly jednat.

Hejtmankou by měla být Mauritzová, jednička krajské kandidátky ODS, poslankyně a zastupitelka města Plzně, do konce roku 2018 rektorka Západočeské univerzity. Bude mít v gesci zdravotnictví. Jejím prvním náměstkem, který bude mít na starosti regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU, má být bývalý hejtman, lídr a vyjednavač za STAN Josef Bernard. STAN získá ještě náměstka pro dopravu, jímž bude znovu Pavel Čížek. Radním pro sociální věci se stane Rudolf Špoták z Pirátů, jejichž další zástupce Pavel Hais má řídit, zatím jako neuvolněný, IT a digitalizaci. Piráti jsou v krajském zastupitelstvu nováčky.

ODS bude mít dále náměstka pro ekonomiku, majetek a investice, kterým se stane Pavel Karpíšek, senátor za ODS a starosta Vejprnic. Funkci bude vykonávat jako neuvolněný. Dalším neuvolněným radním pro školství a sport by měl být zvolen Rudolf Salvetr, starosta Klatov. Marcela Krejsová, dosavadní náměstkyně pro ekonomiku a pověřená hejtmanka, bude řídit turistiku a podnikání. TOP 09 bude mít radního pro kulturu a památkovou péči, jímž se stane Marek Ženíšek.

"Neuvolnění radní splňují náš etický kodex. Všichni to věděli od úvodních jednání a bylo naší podmínkou mít to v koaliční smlouvě," řekl za Piráty Rudolf Špoták. Tím, že mají neuvolněné funkce, kodex splnili. Pokud by chtěli být uvolněnými radními, museli by se zbavit ostatních funkcí.

ODS a TOP 09, jež vytvořily koalici už před krajskými volbami, mají v novém zastupitelstvu 11 křesel, STAN a Piráti, kteří se spojili hned po sečtení volebních výsledků, po sedmi. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koalice, Plzeňský kraj, povolební vyjednávání, krajské zastupitelstvo, ODS, Starostové a nezávislí, TOP 09, koaliční smlouva, Česká pirátská strana, Ilona Mauritzová, Rudolf Špoták, ANO 2011, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koaliční smlouvu už podepsala uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09   |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.