Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozesmátý americký ministr zahraničí Mike Pompeo se u pomníku Díky, Ameriko! zdravil vřele s Plzeňany

Návštěvu rozesmátého amerického ministra zahraniční Mika Pompea a českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka u plzeňského památníku Díky, Ameriko! sledovalo dnes odpoledne asi jen 250 diváků. I když na místě panovala velmi přísná bezpečnostní opatření, druhý nejmocnější muž USA po skončení oficiální části přišel k divákům a s několika z nich si potřásl rukou.   

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo si dnes v Plzni připomněl 75. výročí konce druhé světové války a osvobození Plzně americkými vojáky v květnu 1945. Hostitelem byl u pomníku plzeňský primátor Martin Baxa, který se už s oběma hosty těsně předtím setkal i na krátké návštěvě Muzea generála Pattona. Mike Pompeo si s velkým zájmem prohlédl muzeum, zapsal se také do pamětních knih. Návštěva se uskutečnila za obrovského zájmu tuzemských i zahraničních médií.   

Ministr zahraničí USA Pompeo ve svém proslovu poděkoval Plzni a jejím obyvatelům za vybudování památníku a za každoroční připomínku amerických vojáků, kteří pomáhali na konci druhé světové války vybojovat svobodu. „Touto oslavou udržujeme historii naživu. Před 75 lety naši bojovníci pod vedením generála Pattona odřízli nacistické okovy ze západního Československa. Já sám jsem byl kdysi mladým důstojníkem motostřeleckého vojska a hlídal jsem železnou oponu, takže jsem viděl zblízka, co znamená opravdová tyranie. Dovedu si představit tu obrovskou radost z okamžiku, kdy americké tanky a džípy zaburácely před 75 lety městem,“ řekl ve svém proslovu u Díky, Ameriko! Mike Pompeo.

Dále Pompeo nezapomněl zmínit historickou úlohu amerických veteránů, kteří každým rokem i přes jejich vysoký věk přijíždějí do Plzně na Slavnosti svobody do města, které pomáhali osvobodit. Připomněl také že před 30 lety položila tehdejší americká velvyslankyně v ČR Shirley Templeová Blacková společně s tehdejším prezidentem Václavem Havlem základní kámen pozdějšího památníku Díky, Ameriko!

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který pochází z Rokycan zmínil příslušníka 2. pěší divize Homera Coxe, který zemřel před měsícem ve věku 103 let. „Pan Cox a jeho spolubojovníci nepřišli, aby převzali kontrolu nad naší zemí, ale aby ji osvobodili a zajistili, že budoucí generace jednou budou žít ve svobodě a prosperitě. Je na nás, abychom na památku jejich hrdinství nezapomínali a uctívali je a aby naše generace vzpomínala, na jakých hodnotách oni stáli,“ řekl Tomáš Petříček.

Český ministr vyzval přítomné, abychom nezapomněli na památku hrdinství daných vojáků a uctívali ji, a aby si současná generace připomínala hodnoty, na nichž oni stáli. „Jako jsme tenkrát před 75 lety spoléhali na Ameriku, spoléháme na ni i nyní,“ dodal ministr Tomáš Petříček.

FOTOGALERIE: Mike Pompeo v Plzni

Úterý, 11. srpna 2020, 18:29

FOTOGALERIE: Mike Pompeo v Plzni
FOTOGALERIE: Mike Pompeo v Plzni

Plzeňský primátor Martin Baxa (ODS), který se s ministry setkal v Muzeu generála Pattona i u pomníku, Pompeovi při krátkém rozhovoru řekl, že ministr zdůraznil dobré vztahy mezi Plzní a USA. „Já jsem mu sám řekl, že je Plzeň nejameričtější město v ČR. Rád bych také zdůraznil tu myšlenku svobody a svobodomyslnosti, která se v Plzní táhne od května 1945, přes červen 1953, srpen 1968, až po listopad 1989. Některé události se zkrátka z kolektivní paměti vymazat nedají a americká stopa je proto u nás v Plzni v řadě ohledů stále hmatatelná,“ doplnil primátor.   

Šéf americké diplomacie měl dorazit do Plzně již u příležitosti letošních květnových oslav konce války. Plány i oslavy tehdy zmařila pandemie koronaviru.

Mezi diváky u pomníku nechyběli ani odpůrci americké politiky a samotných USA. Jeden muž měl v ruce transparent s hanlivým nápisem na amerického prezidenta i Mika Pompea. Další muž mezi diváky provolával protiamerická hesla. Ale rychle se uklidnil, když za ním přišli strážníci městské policie. Jinak se vzpomínkový akt odehrál bez problémů. A i když to vypadalo, že akci naruší pořádný liják a bouřka, nakonec spadlo jen pár kapek.  

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Mike Pompeo, americký ministr zahraničí v Plzni, Díky Ameriko, památník, USA, ministr zahraničí, Plzeň, pomník, Tomáš Petříček, druhá světová válka, Martin Baxa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

užite si to

Středa, 12. srpna 2020, 11:56Odpovědět

Rozesmátý americký ministr zahraničí Mike Pompeo se u pomníku Díky, Ameriko! zdravil vřele s Plzeňany  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.