Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Josef Bernard: Platím teď za to, že jsem se možná dal dohromady s trošku špatnou partou

O post hejtmana Plzeňského kraje přišel dnes Josef Bernard, který nedávno opustil řady ČSSD. Sám na funkci odmítl rezignovat. Místo toho přišel s návrhem, aby zastupitelstvo hlasovalo o jeho odvolání nebo setrvání ve funkci. Pro odvolání se nakonec vyslovilo 39 zastupitelů, proti byli dva a tři se zdrželi. Teď již bývalého hejtmana jsme požádali o vyjádření k situaci bezprostředně po odvolání.

Očekával jste takový výsledek hlasování?

Já jsem ten bod navrhl, je to slušnost a takto by se politici měli chovat. Sám jsem tento návrh na zastupitelstvo přinesl, protože mi přišlo fér, v momentu, kdy jsem vystoupil ze sociální demokracie, nechat o svém dalším působení hlasovat své kolegy. Nabídl jsem i variantu, že setrvám ve funkci až do voleb. Před vlastním hlasováním jsem nechtěl přistoupit na žádné politické dohody, které by mě v křesle udržely. To jsem totiž kvůli nějakému svému chvilkovému prospěchu dělat opravdu nechtěl. Jsem nepřítel různých postranních dohod mimo veřejnou politiku.

Jaké nabídky jste dostal?

Dostal jsem dva návrhy. První návrh byl od koalice, abych prohlásil, že nebudu kandidovat a pak že mohu dovládnout. Druhý návrh byl ještě více bizardní. Abych souhlasil s tím, aby odstoupil pan náměstek Pavel Čížek, kterého považuji za nejlepšího člena rady. Společně jsme prosadili ty největší projekty, které teď realizujeme, to jsou ty tendry za 14 miliard korun. Například tendr na Západní obchvat. Pan Čížek souhlasil. Já jsem tohle samozřejmě odmítl. Nechci, aby za Bernarda platil někdo jiný. Já holt platím teď za to, že jsem se možná dal dohromady s trošku špatnou partou. Jsem si vědom toho, že musím zaplatit. Na druhou stranu práce v Plzeňském kraji mě velmi naplňuje. Jsem připraven pro Plzeňský kraj pracovat dál. Myslím si, že tak úspěšné čtyři roky, které teď zažíval Plzeňský kraj, nikdy ve své minulosti nezažil. Teď už ale začíná předvolební boj a hlavní je pro všechny otázka, zda budu kandidovat či nikoliv.

A budete tedy kandidovat? Všichni už o tom mluví jako o hotové věci…

Tento týden oznámím, za koho budu kandidovat. Budou dvě tiskové konference, kde to oznámím, jedna bude pro novináře z Plzeňského kraje. Nechci to říkat někde na chodbě, měly by si to ty jednotlivé politické strany organizovat samy, neměl by to říkat Bernard. Počkejme si na to, bude to překvapení. Myslím si, že budeme mít s čím občany oslovit. Bude to atraktivní. Ještě máme spoustu času na to, abychom udělali kandidátky. Myslím si, že je dobré získat tu výhodu toho posledního. To je právě takové to napínání a ten předvolební boj. Velice se na to těším.

Poznámka redakce: Už delší dobu se mluví o námluvách Josefa Bernarda s hnutím STAN. Stávající krajský lídr STAN Pavel Čížek nabídl post velební jedničky na kandidátce právě Bernardovi. Lze předpokládat, že ten nabídku přijal. V úterý totiž vedení STAN představí v Praze na tiskové konferenci své lídry pro krajské volby. O den později se koná ve středu tiskovka v Plzni, kde má STAN představit svoji krajskou kandidátku. A právě dnes mluvil Bernard o dvou tiskových konferencích, na kterých má oznámit svoji kandidaturu.

Ohodnoť článek

Foto Jindra Radová

Štítky hejtman Josef Bernard, odchod z ČSSD, volby, koalice, odvolání, STAN, Josef Bernard, Plzeňský kraj, ČSSD, Starostové a nezávislí, Pavel Čížek, tisková konference, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Bernard: Platím teď za to, že jsem se možná dal dohromady s trošku špatnou partou  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.