Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zastupitelé Plzně rozhodli, kam pošlou 70 milionů korun z loňského přebytku hospodaření

Celkem 70 milionů korun volných zdrojů z loňského přebytku hospodaření využije město Plzeň na úplně nezbytné až havarijní věci. Posílí tak rozpočet klíčové silniční stavby západního okruhu, nechá odstranit havarijní stav na jedné ze svých škol a pokryje jimi i výdaje související s nákupem ochranných prostředků proti šíření covid-19.

O rozdělení financí rozhodli a pondělním jednání zastupitelé města. V červnu by pak měli rozhodovat o použití dalších zhruba 230 milionů „přebytkových“ korun. U nich se předpokládá, že je město použije na krytí schodku způsobeného koronavirovou krizí.

„Za pozitivní bilanci loňského rozpočtu jsem rád. A to zvlášť v době koronavirové krize, kdy pro letošek počítáme s výpadkem příjmů z cizích daní ve výši zhruba 550 milionů korun, přičemž víme, že odhadem dalších 250 milionů korun nás budou stát opatření související s pandemií koronaviru a mírněním jejích dopadů,“ přiblížil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS).

Největší částku z volných zdrojů město uvolní na posílení rozpočtu zásadní investiční silniční akce Městského okruhu Křimická – Karlovarská – západní okruh. Půjde o 37 milionů korun. Roky plánovaná a připravovaná stavba druhé části západního silničního okruhu Plzně nyní startuje a hotová má být v první polovině roku 2023. Na dvoumiliardovou akci se podařilo získat přibližně 1,5 miliardy korun z dotace EU.

Nová komunikace naváže na první část okruhu, která spojuje průmyslovou zónu Borská pole a Plzeň–Křimice. Po dokončení má západní okruh Plzně odvést část tranzitní dopravy, která projíždí centrem města zejména po Karlovarské třídě a Klatovské třídě. V souvislosti s tím bude vybudována i 3,5 kilometru dlouhá silnice, která spojí městskou část Plzeň–Křimice se Severním Předměstím Plzně.

Z volných zdrojů za rok 2019 město ale podpoří i menší projekty. Například 6,5 milionu korun použije na odstranění havarijního stavu stropů v odloučeném pracovišti 26. základní školy v Liticích včetně projektové dokumentace. „Při zpracování projektu rekonstrukce třetího nadzemního podlaží se přišlo na to, že v budově je dřevomorka. Po provedení základních sond statikem a mykoložkou bylo vydáno stanovisko projektanta s doporučením nutného odstranění havarijního stavu,“ přiblížil radní David Šlouf.

„V souvislosti s tím jsme z přebytku hospodaření města uvolnili částku deset milionů korun, a to právě na nákup osobních ochranných prostředků pro Magistrát města Plzně, městské příspěvkové organizace i pro zařízení pečující o seniory,“ informoval radní David Šlouf (ODS).

Dosud tak Plzeň nakoupila 120 tisíc respirátorů FFP2, 150 tisíc rukavic, pět tisíc čepic, 18 tisíc jednorázových zástěr, tisíc obleků, 200 bezdotykových teploměrů a několik tisíc litrů dezinfekčních roztoků a antibakteriálních mycích prostředků v celkové částce 17,05 milionu korun. Zboží za dalších zhruba 6,8 milionu korun včetně 60 tisíc respirátorů FFP2 má ještě objednáno.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky zastupitelstvo, město Plzeň, zastupitelé Plzně, magistrát, hospodaření, přebytek, Plzeň, rozpočet, koronavirová krize, ODS, pandemie covidu-19, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Plzně rozhodli, kam pošlou 70 milionů korun z loňského přebytku hospodaření  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.