Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Soud přijal dvě stížnosti na volby v Plzeňském kraji, jeden kandidát si stěžoval, že nedostal žádný preferenční hlas

Krajský soud v Plzni přijal čtyři stížnosti zpochybňující zářijové krajské volby. Dvě stížnosti se týkají Plzeňského kraje a dvě Karlovarského. Číslo nemusí být konečné, některé návrhy mohou přijít do datové schránky po pracovní době soudu, řekla novinářům mluvčí krajského soudu Jana Rubášová. Dva návrhy už soudci podle údajů na úřední desce soudu odmítli.

Muž z Klatov si stěžoval na sčítání preferenčních hlasů v jednom volebním okrsku v Klatovech. Jako kandidát na 23. místě kandidátky nedostal v okrsku žádný preferenční hlas, zatímco kandidát se shodným příjmením, který byl na kandidátce o dvě místa níže, dostal 27 preferenčních hlasů. Stěžovatel přitom argumentuje tím, že ve škole, v níž byla volební místnost, učí a v okolí ho zná hodně lidí, někteří mu i říkali, že mu preferenční hlas dali. Domáhal se proto přepočítání hlasů v okrsku. Soud jeho návrh odmítl. Podle zákona lze podat návrh na rozhodnutí o neplatnosti voleb, o neplatnosti hlasování, nebo o neplatnosti volby kandidáta. Přepočítání preferenčních hlasů není ani jedním z přípustných typů volebních návrhů, a je tudíž nepřípustný, rozhodl soud.

Druhá stížnost z Plzeňského kraje navrhuje, aby soud rozhodl o neplatnosti volby všech kandidátů volební strany SPD a Trikolora kvůli údajné protiústavnosti volební kampaně.

Plzeňský kraj povede koalice ANO, STAN a PRO náš kraj, budou mít 36 křesel

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a PRO náš kraj. Potvrdili to v neděli večer na tiskové konferenci. Dohromady budou mít 36 křesel v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. ANO bude mít hejtmana a osm radních. STAN...

 

Také v Karlovarském kraji se jedna podaná stížnost týká kampaně SPD, která podle stěžovatele hrubě narušila demokratické principy a ústavní práva občanů včetně rovnosti a úcty k lidské důstojnosti. „V některých případech také mělo dojít k podněcování násilí vůči konkrétním politickým představitelům (pexeso zobrazující bodání a škrcení předsedy vlády ČR)," uvedl autor stížnosti. Kampaň podle něj zahrnovala rasistické a homofobní vizuály a propagaci extremistických názorů. „Mezi příklady uvádíme použití obrázků se zakrváceným černochem či romskými dětmi kouřícími cigarety. Nejen tyto vizuály podle nás šíří strach či nenávist ve společnosti vůči konkrétním skupinám obyvatel," dodal stěžovatel.

Stížnost na průběh voleb sepsal v Karlovarském kraji také kandidát uskupení SRDCEM PRO. Poukazuje na to, že v některých okrscích se hlasovalo z velké části prostřednictvím přenosných volebních schránek. Šlo hlavně o okrsky, kde jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené. Podle autora návrhu ale klienti nehlasovali osobně, ale hlasovací lístky s odevzdaným hlasem za ně vhazovali do přenosné volební schránky zdravotní sestry nebo jiní zaměstnanci zařízení. Soud návrh odmítl, neboť navrhovatel nikde v návrhu netvrdí, že by byl zapsaný do seznamu voličů v některém z volebních okrsků v Karlovarském kraji. Z toho důvodu soud dospěl k názoru, že na seznamu voličů není, a není tedy oprávněný návrh na neplatnosti voleb nebo hlasování podat.

Při minulých krajských volbách soud obdržel pět stížností, tři se týkaly voleb v Plzeňském kraji a dvě voleb v Karlovarském kraji. Všechny soud zamítl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky Krajské volby, krajské zastupitelstvo, Plzeňský kraj, volby 2024, stížnost na volby, preferenční hlasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud přijal dvě stížnosti na volby v Plzeňském kraji, jeden kandidát si stěžoval, že nedostal žádný preferenční hlas  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.