Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Plzeňský kraj povede koalice ANO, STAN a PRO náš kraj, budou mít 36 křesel

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a PRO náš kraj. Potvrdili to v neděli večer na tiskové konferenci. Dohromady budou mít 36 křesel v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. ANO bude mít hejtmana a osm radních. STAN bude mít dva posty a PRO náš kraj jeden. Dosavadní koalici na kraji tvořilo ANO, STAN a Piráti. S těmi už teď nepočítají.

„Koalice bude mít celkem 36 mandátů, což je pohodlná většina v krajském zastupitelstvu. Složení krajské rady bude takové, že hnutí ANO si ponechá osm pozic a koaliční partneři si ponechají tři. Za hnutí ANO bychom chtěli hejtmana, oblast školství a sportu, zdravotnictví, regionální rozvoj a cestovní ruch, dále investice a majetek, sociální záležitosti, životní prostředí a finance,“ uvedl na tiskové konferenci budoucí hejtman a lídr kandidátky ANO Kamal Farhan

V prvé řadě by se chtěl zaměřit na rozpočet, školství, sociální záležitosti a projekty v oblasti zdravotnictví. „Máme připraveno spousta projektů. Chceme zajistit dostupné zdravotnictví. Máme připravení programy pro lékaře, zdravotní sestry. Chceme zavést online pohotovosti, dotační program pro studenty medicíny. Chceme zajistit to, co vláda nedokáže,“ sdělil. Jako lékař se nebude věnovat zdravotnictví, ale jen funkci hejtmana. 

STAN si ponechá dopravu 

„Podařilo se nám domluvit na hlavních programových prioritách. Chtěli bychom pokračovat v gesci dopravy a kultury. Věřím tomu, že najdeme způsob, jak se podílet i na životním prostředí, abychom dotáhli projekty, které jsme začínali. Společně jsme se také domluvili, že budeme pokračovat v projektu obnovy městských lázní,“ doplnil Pavel Čížek (STAN). Právě on bude pokračovat v rezortu dopravy, Libor Picka pak zůstane na kultuře.

PRO náš kraj bude mít v gesci IT a evropské záležitosti. Tento post ale neobsadí lídr kandidátky Jiří Klečka. „Pan doktor Klečka vyhodnotil, že bude lepší, když bude sloužit jako lékař,“ vysvětlil Martin Rybár (KDU-ČSL), který byl na kandidátce PRO náš kraj. „Volby dopadly pro Plzeňský kraj velmi pozitivně a může vzniknout funkční a efektivní koalice. Podařilo se nám dosáhnout programu v tom kontextu, že můžeme být skutečně prodlouženou rukou k obcím," dodal Rybár. Jména jednotlivých radních zatím ANO nechce zveřejňovat. Co ale prozradili je to, že by chtěli navázat užší spolupráci mezi krajem a městem Plzní. Primátor Roman Zarzycký získal o více než tisícovku preferenčních hlasů více než Kamal Farhan. „Nemám žádnou ambici ve vedení kraje," uvedl už během soboty po sečtení hlasů. 

„Potvrdili jsme si, že tato koalice funguje. Lví podíl na tom měla naše vláda na městě a v obvodech. Opakovaně jsme se potkali se zástupci ODS a TOP 09. Řekli jsme podmínky, ale nedostali jsme jednoznačnou odpověď. Základní naší premisou bylo, že TOP 09 nemůže být součástí koalice s hnutím ANO,“ řekl Zarzycký. Dosavadní koalici tvoří ANO, STAN a Piráti. S těmi už ale nepočítají. „Piráti byli úspěšní pouze v tomto kraji, získali tři mandáty a já myslím, že 36 křesel stačí ke stabilní koalici. Už včera jsem s tím seznámil dosavadního hejtmana Rudolfa Špotáka. I když v nové krajské koalici nejsou Piráti, jsou vztahy s nimi velmi dobré,“ uzavřel Zarzycký.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Krajské volby, krajské zastupitelstvo, Plzeňský kraj, volby 2024, koalice, ANO, STAN, PRO náš kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj povede koalice ANO, STAN a PRO náš kraj, budou mít 36 křesel  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.