Počasí dnes33 °C, zítra28 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Proklepli jsme třicítku kandidátů do Evropského parlamentu ze všech politických uskupení za Plzeňský kraj

Rovných 30 politických stran a uskupení se zúčastní voleb do Evropského parlamentu, které se v Česku uskuteční 7. a 8. června. Proklepli jsme všechny kandidátní listiny a zapátrali po kandidátech z Plzeňského kraje, aby vy, už jste nemuseli. Podívejte se, kdo chce hájit Česko v Evropské unii. Napočítali jsme celkem 32 kandidátů z našeho regionu.

Žádný kandidát z Plzeňského kraje není na postu lídra kandidátky politických stran a uskupení, které mají podle volebních preferencí šanci, že překročí potřebnou pětiprocentní hranici. Většina našich regionálních kandidátů tedy nemá příliš velké šance na zvolení. Tím ale rozhodně nevylučujeme možnost, že by se to nemohlo stát. 

Nejlepší postavení na kandidátce má biolog a odborný poradce Jan Sedláček z Rokycan, který je dvojkou na kandidátce ALIANCE ZA NEZÁVISLOST ČR - proti přijetí eura! Dvojkou je i právník Ondřej Dostál z Mirošova na kandidátce koalice Stačilo. Plzeňská advokátka Petra Šrámková Harantová kandiduje ze třetího místa za uskupení HLAS za uzákonění EUTANAZIE, HLAS za rovnoprávnost ŽEN, HLAS za bezpečnou a spolupracující EVROPU! Z hezkého pátého místa kandiduje za Svobodné plzeňský farmář, zemědělec a expert strany pro zemědělství Jan Šrámek. Bývalý poslanec za ANO už v minulosti figuroval v různých volbách na kandidátkách různých politických uskupení a partají.

Šestkou na kandidátce Klubu angažovaných nestraníků je plzeňská učitelka Hana Matějková. Osmičku má na stejné kandidátce ještě plzeňský ekonom Milan Tausch. Do první desítky na kandidátních listinách se probojoval také jedenaosmdesátiletý trenér, olympijský vítěz ve střelbě a zastupitel města Plzně Jan Kůrka. Ten má číslo 9. na kandidátce SPD a Trikolora. Desítku má ještě na kandidátce SOCDEM právnička a ekonomka Monika Kaucká Hermannová ze Starého Plzence.

Z desáté pozice na kandidátce Demokratické strany zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT zabojuje o přízeň voličů také Nikola Vavřincová, učitelka cizích jazyků a ochránce zvířat z Kaznějova. Tato kandidátní listina se vyznačuje absolutně nejvyšším počtem kandidátů z Plzeňského kraje, kterých je tam celkem sedm. V našem přehledu zmiňujeme jmenovitě pouze kandidáty do 10. místa na kandidátní listině. 

Nejvyšší volební preference má podle průzkumů hnutí ANO, kde má nejlepší pozici na kandidátce manažer IT z Vejprnic Karel Filipčík, který je 14. Na 21. místě kandidátky je starosta plzeňské Doubravky Tomáš Soukup. V předvolebních průzkumech se na ANO dotahuje koalice SPOLU, kterou za Plzeňský kraj reprezentují dva kandidáti. Ze 14. místa kandiduje klatovský diplomat Michal Sedláček hájící barvy ODS. Na 25. místě je pak student Vlastimil Stříbrný na KDU-ČSL. Ten je ve třiadvaceti letech nejmladším kandidátem z našeho regionu. Tím nejstarším je už zmíněný olympijský vítěz ve střelbě Jan Kůrka (81).

Třetí místo patří podle volebních průzkumů Pirátům. Tam má Plzeňský kraj své želízko v ohni na 25. místě. Jedná se o koordinátorku obchodního týmu Olgu Sejrkovou, která je také radní městského obvodu Plzeň – Slovany.

Proč jít k evropských volbám? 

Evropské volby si určitě nenechte ujít. Dávají vám možnost využít váš hlas a přispět k rozhodnutí o tom, jakým směrem se bude Evropa ubírat do budoucna. Hlasováním v evropských volbách uplatňujete své demokratické právo podílet se na rozhodování o budoucnosti Evropy, ale zároveň dáváte Parlamentu legitimitu, kterou potřebuje k plnění svých povinností.

V evropských volbách vybíráte ty, kteří budou hájit vaše zájmy v EU. Poslanci Evropského parlamentu nerozhodují pouze o nové legislativě. Hlasují také o nových obchodních dohodách, kontrolují činnost orgánů EU a způsob, jakým jsou vynakládány peníze z vašich daní, a rovněž zahajují vyšetřování konkrétních problémů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky evropské volby, Evropský parlament, eurovolby, EU, kandidáti, EP, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proklepli jsme třicítku kandidátů do Evropského parlamentu ze všech politických uskupení za Plzeňský kraj  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.