Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kterou věc projednávanou letos zastupitelstvem Plzně považují politici za úplně nejzásadnější?

Celou řadu zásadních věcí důležitých pro život občanů i rozvoj města projednávalo v letošním roce plzeňské městské zastupitelstvo. A které byly ty úplně nejdůležitější? Na to jsme se v Politické koridě Plzeňské Drbny zeptali zástupců jednotlivých politických stran ze zastupitelstva. Někteří preferovali schválení rozpočtu, další například změnu vyhlášky zakazující herny a kasina a pro další to bylo rozšíření křižovatky u Makra. Zazněla i kritika na návrat k projektu průtahu centrem města. Někdo se vyjádřil v mnoha větách. A někomu bohužel stačila jen tři slova.

Otázka: Jakou nejzásadnější věc podle vás letos projednávalo plzeňské zastupitelstvo a jak to dopadlo?

Martin Dittrich (SPD) 

Pro naše hnutí byly zásadní dva body. A to posílení hlídek městské policie, o tom ani nemá smysl se příliš rozepisovat, řečeno již bylo dost. Hlídky o jednom člověku byli zkrátka chybou. Dopadlo to tak že byly schváleny dvoučlenné hlídky městské policie a bylo znát zlepšení bezpečnostní situace ve městě. Druhým bodem je čerstvý zákaz heren na území města Plzně, byl schválen a mohl by omezit vznik závislostí na přímé hře na automatech a dalších hazardních hrách. Na výsledek si ještě nějakou dobu počkáme, jsou zde platná povolení k provozu, ale i tak to je velmi dobrý krok pro zlepšení života v našem městě.

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň)

Rozpočet 2024. Schválen.     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

David Procházka (ANO) 

Myslím si, že nejzásadnějším bodem bylo jako každý rok schvalování rozpočtu, neboť v něm je obsaženo vlastně úplně všechno. Schvalujeme tím veškeré investice, kulturní i sportovní život v Plzni, prostě vše. Z politických témat vnímám jako zásadní rozhodnutí prosazení nulové tolerance hazardu v našem krásném městě.    

Jiří Rezek (Piráti) 

Uplynulý rok byl především o nastavování zásadní změny ve způsobu řízení města. Byla a je zde spousta věcí, se kterými si minulé vedení nevědělo rady, případně s nimi s různých důvodů nechtělo pohnout. Namátkou třeba rekonstrukce Pekla, jehož první etapa se již brzy rozjede. Dochází také k věci dříve nevídané, a to k zavádění kontribucí developerů. Ti jsou nyní tlačeni k tomu, aby výměnou za kooperaci při bytové i nebytové výstavbě nějakým způsobem přispěli veřejnosti, například výstavbou školky v dané oblasti. I díky tomu bylo možno odblokovat patovou situaci v tzv. Kasárnách Slovany, kde se nyní otevřela cesta k výstavbě rezidenční čtvrti s předem dohodnutými ústupky městu Plzni. A jako nejzářivější příklad nastolení zcela jiných pořádků je v prosinci schválená vyhláška o zákazu hazardu, o které se v Plzni více než deset let jen hovořilo. Jenže až současné vedení radnice k tomuto správnému kroku našlo odvahu.     

Aleš Tolar (STAN) 

Domnívám se, že vedení města přijalo v letošním roce celou řadu důležitých rozhodnutí. Například v oblasti dopravy schválilo rozšíření křižovatky U Makra nebo opatření ke zvýšení bezpečnosti na Klatovské třídě, našlo peníze na realizaci celé řady nových cyklostezek, odblokovalo léta odkládanou výstavbu bytů v bývalých kasárnách Slovany a schválilo i jiné výstavbu mnoha městských bytů, rozhodlo o financování opravy KD Peklo či areálu DEPO2015. Coby starostu MO Plzeň 9 - Malesice mě nejvíce těší rozhodnutí začít konečně s výstavbou léta slibovaného vodovodu a kanalizace v našem obvodu. V neposlední řadě si velmi vážím shody celé radniční koalice STAN, Piráti, PRO Plzeň a ANO na vyhlášení nulové tolerance hazardu, díky níž nejpozději do dvou let zmizí z našeho města všechna kasina a herny.

Michal Vozobule (TOP 09)

Z mého pohledu je nejzásadnějším letošním rozhodnutím koalice ANO, Pro Plzeň, Pirátů a STAN návrat k absolutně nesmyslnému projektu průtahu centrem města. Tento relikt komunistického plánování totiž přivede do centra větší množství aut než je tomu doposud, přičemž části Klatovské třídy zklidní pouze marginálně. To jde proti všem klíčovým dokumentům města, které vznikly po přijetí územního plánu. Strategický plán města, Plán udržitelné mobility města Plzně i Revitalizace centrální oblasti jsou postaveny na moderních principech rozvoje kvalitní městské zástavby a veřejného prostoru, se kterými je tento projekt státní silnice v přímém rozporu. Jsme nejspíš jediné město v České republice, které chce po státu zaplatit novostavbu průtahu městem. Plzeňský územní plán bohužel stále dopravní koridor pro tento nesmyslný projekt obsahuje, proto jsme s kolegou architektem Tomanem podali návrh na jeho vynětí z dopravní sítě, abychom tím pomohli zabránit nesmyslné devastaci části městského centra. V roce 2023 byla vedením města přijata i další důležitá rozhodnutí různé hodnoty, ale tento jeho plán je naprosto zásadní, protože absolutně nejvíc zasahuje do kvality života ve městě Plzni. A bohužel negativně.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli všechny zastupitelské kluby. Tentokrát jsmu už podruhé postupovali podle změny pravidel v doručování odpovědí v rámci sjednocení podmínek pro všechny redakce Drbny v ČR. Za zastupitelský klub SPOLU, kde jsou vedle ODS, TOP 09 a KDU ČSL se odesílá vždy jen jedna odpověď. 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky politická korida, co si myslí zastupitelé Plzně, zastupitelstvo města, rozpočet, hazard, zrušení hazardu

Kterou věc projednávanou letos zastupitelstvem Plzně považují politici za úplně nejzásadnější?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.