Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták nebude kandidovat na šéfa Pirátů, nikdo ho nenominoval

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták nebude v lednu kandidovat na předsedu Pirátů, nikdo ho nenominoval. Hejtman to oznámil v pondělí. Rozhodnutí členské základny čekal a respektuje ho, ale s ohledem na kraje ho mrzí. Domnívá se, že Praha asi nechce do centrály regionálního politika. O novém vedení budou Piráti rozhodovat 13. ledna v Brně.

Špoták svůj úmysl kandidovat na šéfa strany oznámil počátkem listopadu na sociální síti X. Impulsem podle něj bylo odvolání předsedy sněmovního klubu Jakuba Michálka z širšího vedení - Republikového výboru. V pondělí v souvislosti s tím novinářům sdělil, že nominaci na předsedu Pirátů nedostal. "Je to věc, kterou respektuji od členské základny. Když vidím lidi, kteří budou kandidovat na předsedu, tak se pořád kumuluje vedení pirátské strany na úrovni centrály, řekněme Prahy a Evropského parlamentu. A mrzí mě, že očividně budou zase trpět regiony," doplnil Rudolf Špoták.

Lednové zasedání celostátního fóra Pirátů v Brně vybere nejužší vedení, které povede stranu i do příštích sněmovních voleb. Předsednickou funkci bude obhajovat současný lídr a vicepremiér Ivan Bartoš a usilovat o ni bude i europoslankyně Markéta Gregorová. Bartoš a Gregorová získali na předsednický post nominaci v Jihomoravském kraji a Bartoše nominovali také Piráti v Praze.

Poslední dva roky má Bartoš novou sestavu místopředsedů, ve vedení jsou vedle něj Marcel Kolaja, Hana Hajnová, Blanka Charvátová a Martin Jiránek. Kolaja a Hajnová shánějí podporu pro pokračování v předsednictvu, Charvátová naopak oznámila, že znovu kandidovat nebude.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rudolf Špoták

Štítky kandidatura, nominace na předsedu, politika, předseda Pirátů, Pirátská strana, Rudolf Špoták, hejtman

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták nebude kandidovat na šéfa Pirátů, nikdo ho nenominoval  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.