Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Veřejnost žhaví tísňové linky krajských hygieniků, na pomoc jim přišli i medici

Řada mediků v Plzni vyslyšela výzvu krajského epidemiologa Petra Pazdiory, aby jim přišli pomoci na hygienickou stanici, kde jsou teď hygienici zavaleni prací. Odpovídají na telefonáty občanů volajících na 24 krizových linek a dvě mobilní.

„V současné době máme 18 epidemiologů na krajské hygienické stanici, jsou posíleni o devět zaměstnanců z našich útvarů a posilujeme také o devět mediků,“ uvedl Jaroslav Kubík, zástupce ředitele hygienické stanice.

Dvě mobilní krizové linky jedou nonstop, dalších 24 je v provozu od 07.00 do 20.00 hodin. Přes noc zaznamenají více než stovku hovorů. S těmi vypomáhá i ředitel krajské hygieny Michal Bartoš. Všichni dostali proškolení a pomáhají, jak mohou. Střídají se, protože epidemiologové jsou vyčerpaní,“ řekl Bartoš o medicích, kteří přispěchali na pomoc. Řada lidí ovšem volá úplně zbytečně, stačilo by jim, kdyby si pořádně pročetli informace a pokyny hygieniků nebo ministerstva zdravotnictví.

Plné ruce práce ovšem mají i na jiných krizových linkách. Například hasiči museli čelit nepravdivé informaci o tom, že na operačních střediscích tísňové linky 112 sedí epidemiolog, který bude odpovídat na odborné dotazy veřejnosti. „To v žádném případě není pravda. Tísňové linky hasičů, tedy linka 112 a 150 jsou zde pro občany, kteří se ocitnou v nouzi. Linku obsluhují pouze příslušníci Hasičského záchranné sboru ČR. Důrazně proto žádáme občany, aby nepřetěžovali linku 112 a volali pouze v případě, že se ocitnou v ohrožení života a zdraví, nebo je ohrožen jejich majetek,“ zdůraznil mluvčí hasičů Petr Poncar.

Studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Plzni se ovšem hlásí i jako dobrovolníci pro případnou pomoc v nemocnicích v době stavu nouze kvůli šíření koronaviru. Už se takto přihlásila stovka studentů.

V Plzeňském kraji měli zatím pozitivní testy na koronavirus dva lidé, žena a muž. Oba přijeli z Itálie, každý z nich ovšem pobýval na zcela jiném místě. V karanténě doposud skončilo kolem 200 osob.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, omezení, Plzeňský, Plzeň, hygienici, Krajská hygienická stanice, medici, hasiči, tísňová linka, tísňové volání, Univerzita Karlova, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Hasičský záchranný sbor, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost žhaví tísňové linky krajských hygieniků, na pomoc jim přišli i medici  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.