Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žáci středních škol nanečisto volí prezidenta, první kolo u nich vyhrál kandidát, který vůbec nepostoupil

Středoškoláci mají dnes a zítra znovu možnost vyzkoušet si nanečisto volbu nové hlavy státu. Vybírají mezi bývalým vysokým představitelem české armády a NATO Petrem Pavlem a expremiérem Andrejem Babišem (ANO). Výsledky budou k dispozici v průběhu čtvrtečního odpoledne. Pořadatelem akce je společnost Člověk v tísni. V prvním kole u žáků nad 15 let jednoznačně zabodovala Danuše Nerudová, která by se na základě jejich hlasování stala prezidentkou už po prvním kole.

Prvního kola studentské prezidenské volby se účastnilo 28 škol v Plzeňském kraji, přičemž svůj hlas odevzdalo 4 531 žáků nad 15 let. Danuše Nerudová dostala od západočeských studenů 55,66 procenta hlasů, druhý byl Petr Pavel (25,03%) a třetí Andrej Babiš (9,73%).

Skutečné volby poslaly do druhého kola Petra Pavla, který získal 35,4 procenta hlasů. Velmi těsně za ním skončil Andrej Babiš se 34,99 procent hlasů. Danuše Nerudová získala pouze 13,92 procent hlasů, což bylo pro mnohé poměrně překvapením a zejména pak pro mladé. Právě u středoškoláků při volbě na nečisto doslala 54,1 procenta hlasů, což by jí v reálných volbách vyneslo post prezidentky už v prvním kole.

Žáci nad 15 let nanečisto mohou volit dnes a zítra. Oprávnění voliči nástupce prezidenta Miloše Zemana budou vybírat 27. a 28. ledna.

Člověk v tísni chce prostřednictvím studentských voleb přiblížit mladým lidem principy demokracie a seznámit je s volebním systémem České republiky, s programy i jednotlivými kandidáty. Studentské volby mají podle organizátorů přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů.

Prezidenta středoškoláci poprvé vybírali v roce 2012, tehdy u nich největší podporu získal hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz. Skutečný vítěz voleb Miloš Zeman tehdy u žactva skončil čtvrtý. V roce 2017 v prvním kole studentských prezidentských volbách zvítězil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš před Zemanem. Stejné pořadí potvrdilo i druhé kolo studentských voleb, které se konalo v lednu 2018.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jeden svět na školách

Štítky studentské volby, prezidentské volby, Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Jeden svět na školách, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci středních škol nanečisto volí prezidenta, první kolo u nich vyhrál kandidát, který vůbec nepostoupil  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.