Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňský kraj schválil schodek rozpočtu 947 milionů korun, podle opozice se kraj mohutně zadluží

Bouřlivá debata se vedla na jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje nad tématem rozpočtu pro příští rok. Kraj by měl hospodařit s příjmy 9,57 miliardy korun a výdaji 10,54 miliardy. Schodek ve výši téměř 974 milionů korun bude krytý úvěrem a uspořenými penězi z rezervního fondu. Návrh rozpočtu zastupitelé schválili. Proti byla ODS a TOP 09, podle nichž vládní koalice podhodnotila daňové příjmy a zbytečně zvyšuje rezervu pro mimořádné výdaje.

Schodek téměř 974 milionů korun, vytvořený podle vedení kraje hlavně na předfinancování evropských projektů, bude krytý úvěrem a vlastními zdroji uspořenými v minulých letech v rezervním fondu.

„Rozpočet je opět výrazně proinvestiční, vysoce konzervativní a velmi obezřetný, protože zohledňuje všechna rizika na národní úrovní," vysvětlil krajský zastupitel a plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který rozpočet připravoval. Ještě do 21. listopadu totiž zastával pozici náměstka hejtmana pro ekonomiku. Tuto funkci po něm převzal Pavel Strolený (ANO).

Kraj vydá příští rok na investice včetně dotačních programů víc než letos, řekl náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN). Nejvíce půjde podle náměstka Pavla Čížka (STAN) opět na dopravu, třeba na dopravní obslužnost regionu to bude 1,7 miliardy korun, další nejméně miliarda na investice do silnic. Vyšší suma má jít také na rozvoj obcí.

Miliardu korun bude investovat příští rok Plzeňský kraj do oprav svých silnic druhé a třetí třídy

Nejméně jednu miliardu korun bude příští rok investovat Plzeňský kraj do svých silnic druhé a třetí třídy. To bude minimálně stejně jako letos. Náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN) označil za malý zázrak v současné energetické krizi,...

 

„Plzeňský kraj má v roce 2023 hospodařit s téměř miliardovým schodkem a lepší to nebude ani ve střednědobém výhledu na roky 2024 a 2025. Krajská koalice přitom neví, jak chce tento schodek financovat. Důvodem zadlužování nemůže být ani avizované předfinancování projektů dotovaných Evropskou unií,“ upozorňuje krajský zastupitel a senátor Vladislav Vilímec (ODS), jenž dříve jako ekonomický náměstek hejtmana připravoval několik rozpočtů.

Opozice: Kraj výrazně podhodnocuje daňové příjmy

Ve srovnání s letoškem se mají podle schváleného rozpočtu zvednout příjmy o 44 procent, zejména díky vyššímu výběru daní v souvislostí s inflací. Výdaje mají narůst o 22 procent. Kraj by měl letos podle schváleného plánu hospodařit s příjmy 6,658 miliardy korun a výdaji 8,653 miliardy.

Podle Vilímce kraj daňové příjmy podcenil o téměř miliardu. „Předložený krajský rozpočet je jednoduše nepřijatelný a zcela v rozporu s údaji z ministerstva financí podhodnocuje daňové příjmy kraje. Koalice Pirátů, ANO a STAN si současně navrhuje zvýšit rozpočtovou rezervu, a to na 4,36 procenta celkových rozpočtových výdajů. Pro srovnání, vládní rozpočtová rezerva ve státním rozpočtu činí pouze 0,54 procent,“ vyjmenovává Vilímec.

FOTO: Podívejte se naposledy do útrob městských lázní, které čeká rekonstrukce za miliardu a půl

Zchátralý objekt městských lázní začne od příštího roku procházet náročnou rekonstrukcí za zhruba 1,5 miliardy korun. Ostuda města by se v průběhu let měla proměnit v nové kulturní centrum s multifunkčním sálem. Dále tam také najde zázemí...

 

Podle něj toto rozhodnutí v praxi znemožní, aby do rozdělení peněz mohli zasáhnout další zastupitelé kraje, včetně finančního výboru. „Já vím, že si chcete vytvořit nějaký prostor pro to, aby mohla rada kraje ty peníze rozdělovat, ať už na dobré, nebo horší věci, ale tohle je prostě obelhávání zastupitelstva," uvedl.

Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) podotkl, že není jisté, co udělá ekonomika v příštím roce, kdy začnou lidem chodit vyšší zálohy na energie, a není jasné, jestli se potvrdí daňové příjmy tak, jak je předpokládá ministerstvo financí. „Rozpočtovou rezervu jsme si zvyšovali na energie, protože nevíme, kam se mohou ceny dostat. Rozpočet je možná pro někoho málo ambiciózní, opatrný, ale v této složité době se kraj nechce pouštět do zbytečných rizik," řekl hejtman. Pokud přijdou peníze z daní navíc, tak je kraj podle hejtmana rozdělí podle aktuálních potřeb rozpočtovými opatřeními.

Podle zastupitele a ministra kultury Martina Baxy (ODS) vedení kraje "fakticky šidí občany kraje téměř o miliardu korun". „Ty peníze během roku přijdou, ministerstvo se v predikcích neplete. Nebudou ale rozpočtovány tak, jak být mají. Je to chybně sestavený rozpočet, úmyslně podhodnocený," apeloval.

Podle nového radního pro ekonomiku Pavla Stroleného byl rozpočet v minulých dvou letech sestavován stejně konzervativně a vždy byly schvalované daňové příjmy zhruba o jednu miliardu nižší, než byla predikce ministerstva. „A rozpočtová rezerva je jedině dobře, protože nevíme, jak se bude vyvíjet cena energie a jestli vůbec energie budou. Pokud se budou příjmy vyvíjet příznivě, tak je můžeme navyšovat rozpočtovými opatřeními," řekl. To ale Vilímec nepovažuje za standardní. 

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky rozpočet, krajský rozpočet, zadlužení, investice, výdaje, Roman Zarzycký, Rudolf Špoták, Vladislav Vilímec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj schválil schodek rozpočtu 947 milionů korun, podle opozice se kraj mohutně zadluží  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.