Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zarputilý obdivovatel Stalina i Putina a student ruské školy se stal novým zastupitelem obvodu Plzeň 1

, aktualizováno 16. prosince 2022, 11:25

Skutečně obskurním členem zastupitelstva městského obvodu Plzeň 1 se nově stal třiadvacetiletý Jakub Zieba (za SPD), který se netají svým až fanatickým obdivem ke Stalinovi, Putinovi a vůbec všemu ruskému. Aktuálně také studuje cestovní ruch na Volgogradské státní univerzitě a občas si odskočí domů do Plzně. V šoku z nového kolegy, který na fotografiích rád pózuje před ruskými tanky je nejen vedení obvodu a zastupitelstvo, ale také občané druhé nejlidnatější plzeňské městské části.

Zieba byl dříve členem SPD, ale z hnutí nakonec vystoupil. V roce 2018 ale ještě jako člen SPD kandidoval jako jednička kandidátky v prvním plzeňském městském obvodu. 

Do zastupitelstva prvního plzeňského městského obvodu, kde žije 48 572 obyvatel se Jakub Zieba dostal jako náhradník. „Na ustavujícím jednání zastupitelstva Zieba nebyl, protože v tu dobu byl v Rusku. Do zastupitelstva byli zvoleni tři zástupci za SPD, jeden z nich na svůj mandát rezignoval. Na jeho místo teď postoupil Jakub Zieba a 7. prosince na jednání zastupitelstva složil slib zastupitele,“ informovala redakci Plzeňské Drbny mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

Aktuálně Zieba studuje cestovní ruch na Volgogradské státní univerzitě. Trnem v oku je pro mnohé svým vystupováním na sociálních sítích, kde vychvaluje Rusko a obdivně píše o Putinovi, a to i po ruské invazi na Ukrajinu. Na prapodivné počínání mladého zastupitele upozornil Roman Máca, který se dlouhodobě zabývá českou dezinformační scénou. Na sociálních sítích se mladý zastupitel prezentuje vstkutku šokujícími názory! 

„Do zastupitelstva městského obvodu Plzeň 1 byl za SPD zvolen Jakub Zieba. Zieba studuje a pobývá v Rusku. Putin, toho Zieba nazývá “náš prezident“, podle něj buduje spravedlivou společnost. Miloš Zeman, který po invazi otočil, podle Zieby zradil a už není objektivní. Zieba se ještě v půlce února vysmíval Američanům, když tvrdili, že Rusko napadne Ukrajinu. Podle Zieby to byla hysterická prohlášení, protože USA prý melou z posledního. Zieba, který občas přijíždí do ČR na několik dní, k jedné takové cestě letos v létě uvedl: „12 dní mi stačilo. Můj domov je Rusko.“ To je panečku vlastenecký zastupitel za SPD. To je to SPD „vlastenectví“. To je ta „Česká republika na prvním místě,“ neodpustil si Máca v komentáři.

V jednom z posledních příspěvků na Facebooku referuje Zieba o tom, že regály v ruských obchodech přetékají zbožím, které je navíc mnohem lepší a kvalitnější než v Česku. Mléčné výrobky jsou dle jeho slov dokonce mnohem lepší než ty německé. Dostupnější je podle něj také bydlení, kdy si i student může dovolit pronájem v bytě 1+1. Ve svých vyjádřeních se otřel také o ruské školství, které považuje za mnohem kvalitnější než to na západě. Měsíc po únorové invazi do ruské státní televize Rossija řekl: „V českých školách a středních školách je veškeré učivo namířeno proti Sovětskému svazu a Ruské federaci."

Mladík dokonce bojuje za vznik Stalinova muzea. „Ač nejsem občanem Ruska, považuji se za ruského vlastence a cítím angažmá v ruském světě. Rusko se stalo mým novým domovem! Jsem zastáncem koncepce ruského světa. Dnes podporuji našeho prezidenta Vladimira Putina – na světě není lepšího prezidenta. Zároveň se mi líbí Stalinova činnost. Je škoda, že v Rusku není moderní a hodnotné muzeum, které by se věnovalo jeho osobnosti. Proto jsem se rozhodl vytvořit Stalinovu Muzeo-galerii. Stalin je pro mě symbolem spravedlnosti a vlastenectví, mocného rozvoje země, Velkého Vítězství  a obecně nejlepší politické a veřejné osobnosti a vůdce celého 20. století,“ pěje Zieba ódy na profilu věnovaném vzniku muzea.

Vedení obvodu je v šoku

„Složil slib zastupitele a já nemám důvod zkoumat, odkud pracuje,“ řekla Seznam Zprávám starostka městské části Ivana Bubeníčková (ANO). Vedení obvodu ovšem aktivity i názory nového zastupitele šokovaly. „Připravujeme oficiální prohlášení, ve kterém budeme na tuto situaci reagovat,“ uvedla mluvčí obvodu. Zatím ho ale redakce Plzeňské Drbny nemá k dispozici. Pohoršením nad novým zastupitelem se netajil na Facebooku radnice plzeňské jedničky jeden z obyvatel obvodu, který to označil za ostudu. Na to reagoval místostarosta Jiří Rezek (Piráti): „Ano, ostuda to je. Především SPD, že takové lidi dává na kandidátku. A pak také jejich voličů, kteří ho zvolili."

Na kontroverzního zastupitele reagoval také Štěpán Krňoul (KDU-ČSL), který je v zastupitelstvu obvodu i města Plzně. „Bohužel komunismus a propagaci této doby na rozdíl od propagace nacismu a nacistických symbolů zákon u nás neomezuje. Jsem z toho sklíčený, ale bohužel se nejedná o žádné porušení zákona. Slib zastupitele složil zákonně a to že tady čtyři roky být nemusí a může místo toho pobývat třeba v Severní Koreji, tak s tím nic neuděláme. Nadšený z toho nejsem, zákon porušen nebyl a musíme se s tím naučit žít. Už před čtyřmi lety byl při volbách lídrem na obvodu a tehdy to SPD těsně nevyšlo. Už tehdy jsem věděl s čím máme tu čest. Teď se tam ale dostal. Přiletěl z Ruska jen kvůli tomu, aby složil slib zastupitele,“ řekl zastupitel Štěpán Krňoul.

A vyjádřila se také bývalá místostarostka obvodu Ilona Jehličková (TOP09). „Kdyz pominu tradiční nesmyslnou rétoriku o prosazování vystoupení z EU či z NATO, tak to, jak pan Zieba považuje Putina za mírotvůrce, budovatele spravedlivé společnosti a našeho prezidenta, je naprosto absurdní. O tom, jaký svět buduje, nás Putin přesvědčil 24. února, kdy napadl Ukrajinu. Zastupitel Zieba na svých FB stránkách nazývá tuto válku speciální vojenskou operací a sdílí sny o velikém Rusku. Stalinistickém Rusku. A já před sebou vidím uprchlíky z Ukrajiny. Ženy s dětmi, kterým jsem v mrazech pomáhala jako dobrovolník. Vidím ukrajinské děti v adaptační skupině, kterou jsme společně s Helenou Řežábovou (bývalá starostka MO Plzeň 1) zajistily na obvodě a vidím kamaráda Michala, který se vrátil domů na Ukrajinu, aby za ní položil život v boji proti okupantům. Naše světy s panem Ziebou se naprosto míjí. Možná, že by pan Zieba měl zůstat v tom svém," konstatovala Ilona Jehličková.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB/Jakub Zieba

Štítky Jakub Zieba, zastupitel za SPD, obdivovatel Stalina, zastupitelstvo MO Plzeň 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Zbranek

Až odcestuje ten mladý bolševik do Ruska, tak je třeba jej zbavit českého občanství a nepustit zpátky do ČR, protože je to ruský agent a jako takový představuje nebezpečí pro svobodné Česko.

Čtvrtek, 22. prosince 2022, 21:44Odpovědět

Petr Jedlička

p. J.Beránek - plně s Vašim názorem souhlasím ! a lituju obyvatele Plzně ... ten bolševik Zieba je fakt ,,terno" :-)

Čtvrtek, 22. prosince 2022, 15:49Odpovědět

Josef Vyndalho

kde se vzala ta kupa hnoje která obdivuje největší vrahy v historii vedle kterých je i Hitler pionýr .... aha v spd které ovládá další kupa hnoje s japonskými kořínky....

Pátek, 16. prosince 2022, 19:37Odpovědět

Jiří Beránek

Éto nastajaščyj gerój !!! Snad si v Rusku nabrnkne nějakou tamní báryšňu, zamiluje se, ožení se a zůstane tam. Naprcá aspoň 5 nových rekrutů pro příští koloniální války a stane se váženým graždáninem. Pak ho nějaký jiný závistivý soudruh obviní, že je zahraniční špión a GRU se mu podívá na zoubek, trochu mu promasíruje koule elektrošoky a pak ho pošlou chcípnout na Sibiř do nějakého lágru. On si totiž chlapeček ještě neuvědomil, že jeho milovaní Rusáčci jsou mistry světa v likvidování vlastních lidí, na to jsou opravdoví kabrňáci. Tak ti mladý soudruhu přejeme hodně štěstí a snad ti všechno vyjde podle plánu, zdrávstvuj.

Pátek, 16. prosince 2022, 17:08Odpovědět

Jan Nogol

V šoku je většina lidí z toho, že někde může být v zastupitelstvu fekál z TOP0,9 nebo fetky

Pátek, 16. prosince 2022, 17:02Odpovědět

Zarputilý obdivovatel Stalina i Putina a student ruské školy se stal novým zastupitelem obvodu Plzeň 1  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.