Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prezidentskou kampaní nezamíchá senátorka Kovářová, kandidovat nebude i přes slíbenou podporu kolegů

Řady prezidentských kandidátů nerozšíří Daniela Kovářová nedávno nově zvolená senátorka za obvod Plzeň město, kam kandidovala jako nezávislá. I když existovala možnost, že se Kovářová do boje o prezidentský post zapojí, den po oznámení kandidatury Andreje Babiše ona sama tuto možnost definitivně odmítla.

„V posledních dnech jsem oslovována stále naléhavějšími návrhy, žádostmi, prosbami i přáními, abych se zařadila mezi prezidentské kandidáty a usilovala o to stát se Normální prezidentkou České republiky. S takovými nápady a iniciativami se setkávám řadu let, ale po mém zvolení do Senátu zásadně zesílily, narostl jejich počet a některé dokonce nabyly podoby konkrétních politických nabídek i přislíbených podpisů zákonodárců. Slyším reálně znějící úvahy, že bych mohla prezidentskou kampaní ještě hodně zamíchat a přimět politickou scénu, média i veřejnost, aby rozdaly nové karty. Nebudu lhát, že mi takové snahy lichotí a že si jich cením a vážím,“ uvedla v pondělí senátorka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

„Musím ale právě dnes veřejně vyhlásit, že ambice stát se prezidentskou kandidátkou nemám. Jsem soudná žena a dobře vím, že se pohybuji v politice jen pár dnů. Nic na tom nemění mé dávné krátké ministerské angažmá, protože se týkalo dočasné úřednické vlády s omezeným mandátem a bez předchozí soustavné politické práce. Takové, která mě nyní čeká v Senátu. Té se chci plně věnovat. Nechci zklamat své voliče, nemám potřebu se jen předvádět, chci trpělivě pracovat na ochraně normálního světa, pečovat o svá témata a pokoušet se v nich posouvat naše společenské a právní prostředí k lepšímu,“ vysvětlila senátorka.

Jak uvedla Kovářová, do Senátu prý nepřišla na dovolenou. „Budu tvrdě hájit zásady, kvůli kterým mě voliči do Senátu poslali. Nebojím se střetů ani zastrašování, nebojím se nálepek ani dehonestace. Přijala jsem svůj úkol a budu ho plnit. Prezidentská kampaň by pro mne byla spíše avantýrou. Nepotřebuji se zviditelňovat za každou cenu. Chci, aby za mnou byl vidět kus práce. A až vidět bude, možná přijde čas i na další úkoly. Teď je mé místo v Senátu a mezi svými v mém volebním obvodu,“ dodala Daniela Kovářová.

V boji o Senát Kovářová porazila Naxeru 

Křeslo v Senátu získala Kovářová když ve druhém kole voleb porazila starostu Přeštic Karla Naxeru (TOP 09). Senátorkou ve volebním obvodu Plzeň-město 7, který zahrnuje kromě části Plzně také jižní Plzeňsko a několik obcí na severní části Klatovska, se sedmapadesátiletá právnička, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti stala ziskem 54,06 procenta, tedy 10 707 hlasů. Druhý Karel Naxera měl o 1 611 hlasů méně.

Do kampaně šla s heslem: „Chraňme normální svět“ a tím, že se chce věnovat tématu „Státní buzerace, byrokracie a administrativy.“ Což jsou podle ní věci, které má Senát řešit a nedělá to. V kampani sázela hlavně na osobní kontakt s voliči v místních hospůdkách, kam chodila na pivo v čepici s nápisem "Daniela" a odznáčkem "Jsem normální."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Kovářová / Facebook

Štítky Daniela Kovářová, senátorka Kovářová, kandidatura na prezidenta, Senát, Senát Parlamentu ČR, kandidát na prezidenta, Andrej Babiš, Plzeň, Česko, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentskou kampaní nezamíchá senátorka Kovářová, kandidovat nebude i přes slíbenou podporu kolegů  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.