Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový primátor Plzně přijal na radnici hejtmana, řešili obnovu městských lázní i budoucnost Pekla

Prvním oficiálně přijatým hostem nového plzeňského primátora Romana Zarzyckého (ANO) byl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Společně řešili projekty, které město a kraj spojují. Jde například o rozsáhlou obnovu zchátralých městských lázní, kde by byla najít nové zázemí Západočeské galerie i krajské organizace. Opozice ale upozorňuje na to, aby se Plzeň až příliš neupnula na krajský úřad.

Nového primátora má město Plzeň. Stal se jím pětatřicetiletý krajský šéf ANO Roman Zarzycký. Až doposud působil na postu prvního náměstka primátora Plzně. Pro Zarzyckého hlasovalo 31 ze 46 přítomných zastupitelů, proti bylo šest členů opozice z...

 

„Pogratuloval jsem panu primátorovi k jeho nové funkci. Jelikož spolupracujeme jako kolegové na krajském úřadě a známe se velmi dobře, tak věřím, že naše spolupráce bude pokračovat. Je řada oblastí, v nichž se Plzeň a Plzeňský kraj protínají. A toto je potřeba rozvíjet. Chceme, aby šlo o vyrovnané partnerství. Tedy ne o takové, jaké bylo v minulosti, kdy si jedna či druhá strana myslela, že se jedná o kolonii toho druhého,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták.

Podle Romana Zarzyckého nyní panují mezi městem a krajem dobré vztahy. „Jsem přesvědčen, že vzájemná spolupráce přinese potřebnou synergii, ze které budou těžit město, kraj i všichni občané,” reagoval primátor. Podle něj se rozdělení gescí v městské koalici podobá rozdělení gescí na kraji, což může pomáhat komunikaci a nalézání řešení.

Na tento fakt narážel při úterním jednání zastupitelstva dnes už bývalý primátor Pavel Šindelář (ODS). „Stále se tady v posledních dnech odkazuje na to, co dělá kraj. Že se sladí rozpočet města s rozpočtem kraje, že se přispěje kraji na rekonstrukci lázní, že volba primátora bude veřejná, protože tak se to dělá i na kraji. Chcete skutečně aby se město stalo kolonií Plzeňského kraje? Aby na to, co se v Plzni stane, dávali nejprve palec lidé, kteří řídí kraj? Já chci plzeň sebevědomou, suverénní, silnou a úspěšnou,“ řekl ve své řeči Šindelář.

Zchátralé městské lázně projdou obří proměnou, vznikne tam sál pro stovky lidí i depozitář

Tři dekády městské lázně v srdci Plzně jen chátraly. Za pár let by v nich ale měla najít nové zázemí Západočeská galerie a krajské organizace. Opravy by měly podle odhadů vyjít až na 1,5 miliardy korun. Kromě přestavby dostanou lázně i další...

„K lázním mají Plzeňané citový vztah.“

Jednou ze spoluprací bude už zmíněná revitalizace objektu bývalých městských lázní v srdci Plzně. Kraj objekt koupil za 120 milionů korun. Za několik let by se měla lázním vrátit jejich původní krása, účel ale bude jiný. Najdou tam zázemí krajské organizace, vznikne tam multifunční sál pro stovky lidí a Západočeská galerie se konečně dočká prostor, kterých má teď nedostatek.

Podle primátora má řada Plzeňanů k této památkově chráněné budově citový vztah a město Plzeň se chce na revitalizaci chátrajícího komplexu podílet. „V okamžiku, kdy bude jasná struktura financování revitalizace, tak se budeme bavit o tom, jak moc velká participace města na ní bude,“ upřesnil primátor. Od svého partnera, tedy Plzeňského kraje, naopak město očekává participaci při hledání využití chátrajícího Kulturního domu Peklo. „Jde o dva mimořádně zajímavé objekty, které záchranu potřebují,“ dodal Zarzycký.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky nový primátor, Roman Zarzycký, Rudolf Špoták, městské lázně, Peklo, Pavel Šindelář, primátor, Plzeň, lázně, Plzeňský kraj, ANO 2011, Česká pirátská strana, revitalizace, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový primátor Plzně přijal na radnici hejtmana, řešili obnovu městských lázní i budoucnost Pekla  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.