Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za co se pochválili politici z končícího zastupitelstva města Plzně a co se jim naopak nepovedlo?

Považují zastupitelé Plzně fungování a rozvoj města v uplynulém volebním období za úspěšné nebo neúspěšné a proč tomu tak je? Čím si prošlo město Plzeň poslední čtyři roky? Jak zvládalo řešení covidové krize a jak si poradilo s následky války na Ukrajině? Co se v Plzni podařilo vybudovat? Na všechny tyto otázky odpovídají představitelé politických stran končícího městského zastupitelstva. V příští Politické koridě už představíme nové členy zastupitelstva. Těšit se můžete na nováčky ze STAN, SPD a PRO Plzeň. Končí naopak ČSSD a KSČM.

Otázka: Hodnotíte z pohledu zastupitele uplynulé čtyři roky fungování města za úspěšné nebo neúspěšné a proč tomu tak je?  

Pavel Janouškovec (KDU-ČSL) 

Z pohledu opozičního zastupitelského klubu KDU-ČSL hodnotíme uplynulé čtyřleté období pozitivně a tak jsme mohli mnoho podnětů podpořit a být jim realizačně blízko. Po dlouhých letech se realizovala bytová výstavba v lokalitě Zátiší, realizovaly se investice v řadě dalších odvětví, například v dopravní infrastruktuře. Velmi dobře město Plzeň ve spolupráci s dalšími organizacemi obstálo v době covidové pandemie jak koordinací potřebných činností, tak zajištěním materiálu i finanční pomocí. Dobře též byly v tomto období tvořeny městské rozpočty, nedocházelo k zadlužování města Plzně. Povedlo se nastavit čtyřleté financování sociálních služeb, což přináší organizacím určitou jistotu, byť bylo tvořeno před energetickou krizí a bude nutně třeba přistoupit k valorizaci finančních prostředků schválených na toto období. V sociální oblasti, která je jednou z našich priorit se podařilo připravit několik investičních akcí. Realizuje se objekt pro lidi bez domova a bude postaven Domov pro seniory na Slovanech v hezkém prostředí Chvojkových lomů.

Pavel Šindelář (ODS)

I přesto, že významná část minulého volebního období byla poznamenána pandemií COVID – 19 a válkou na Ukrajině, musím předchozí čtyři roky hodnotit jako úspěšné. Podařilo se nám ve spolupráci s ŘSD a Plzeňským krajem zrealizovat část Východního okruhu a dokončit Západní okruh města, dokončit stavbu nové tramvajové trati na Borská pole, zklidnit dopravu v centru města, zavést systém rezidenčního parkování „Parkuj, kde bydlíš“ nebo např. postavit 180 nových městských bytů na Zátiší. Investovalo se také do městské zeleně a zlepšení životního prostředí. V neposlední řadě je město výrazně blíže zástavbě centrální části na Americké třídě po bývalém KD Invest i k demolici „Skleněného pekla“. Podpora kultury a sportu v Plzni je na jedné z nejvyšších úrovní v ČR, a to se odráží i v tom, že se v Plzni pravidelně konají významné kulturní a hudební festivaly, prestižní představení divadel či sportovní klání evropského významu. Současně nezapomínáme ani na důležité události naší historie, které si každoročně připomínáme unikátními Slavnostmi svobody. A proč tomu tak je? Odpověď je jednoduchá. Plzeňané jsou na své město hrdí a svým úsilím a pracovitostí jej posouvají do moderní, perspektivní a úspěšné budoucnosti. Ať se Plzni i nadále daří!

Pavel Bosák (Piráti) 

Město včetně jeho složek, odborů, firem, atd. se jako celek hodnotí velmi těžko. Při takovém množství aktérů, událostí a transakcí jsou úspěchy na jednom místě vyváženy neúspěchy jinde. Ale úspěchem je i to, že k žádnému zásadnímu neúspěchu nedošlo. Městské finance jsou v dobrém stavu, podařilo se překlenout období covidu a následné uprchlické krize. Na druhou stranu stále přetrvávají velké problémy s dopravou a nedostatkem parkování. I přes nedávné pozitivní zprávy město stále hyzdí známé chátrající objekty, a ještě k nim přibylo Peklo. Začalo se s výstavbou nájemních bytů, ale je jich stále zoufale málo. Tento seznam plusů a mínusů by mohl pokračovat dál. Já doufám, že v příštím volebním období docílíme zásadních průlomů v mnoha těchto odvětvích ku prospěchu všech Plzeňáků.

Roman Zarzycký (ANO)

Je třeba si přiznat, že se řada věcí povedla, ale máme také rezervy. Podařilo se posunout některé gesce a dále je rozvíjet. Konkrétně budování sportovní infrastruktury, modernizace vozového parku dopravního podniku, spolupráce s plzeňským krajem na stavbě obchvatu, výstavbu tramvajové vozovny, zkapacitnění škol, budování sociálního bydlení a mnoho dalších. Podpořili jsme významně sportovní a spolkovou činnost, v době pandemie to byla pro kluby jednoznačně záchrana. Rezervy máme nadále v bytové výstavbě i v napojení dalších městských částí na vodovod a kanalizaci. Vztahově hodnotím koaliční fungování jako dobré, minimálně do února t.r., kdy po rozpadu krajské koalice ochladly vztahy i na městě. Sluší se ale koaličním partnerům i starostům obvodů poděkovat. Byla to pro nás všechny zajímavá zkušenost, za kterou se určitě nemusíme stydět.

Michal Vozobule (TOP 09)

Nebyly to jednoduché čtyři roky. V rámci minulého volebního období jsme čelili mnoha mimořádným výzvám, které se doufám již nebudou tak intenzivně opakovat. Prožili jsme období, ve kterém jsme evakuovali část města po nálezu bomby z druhé světové války, čelili zásadnímu znečištění řeky Úhlavy, která je zdrojem pitné vody pro Plzeň, prošli jsme všemi nařízeními, peripetiemi a zvraty covidové krize, řešili příliv uprchlíků z Ruskem napadené Ukrajiny a nově i problémy spojené s nárůstem cen energií. Přesto jsme vedle toho dokázali v mnoha oblastech posunovat Plzeň k vizi moderního evropského města. A i když jsme jistě udělali i nějaké chyby, celkově se rozhodně nemáme za co stydět.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát neodpověděli představitelé ČSSD a KSČM ze stran a policistých subjektů zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu. Vzhledem k výsledkům komunálních voleb bude příští politická korida v novém složení. Vypadly strany ČSSD a KSČM, nově se naopak můžeme těšit na příspěvky od zastupitelských klubů STAN, SPD a PRO Plzeň. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky zastupitelé Plzně, politická korida, rozvoj města, komunální volby, Plzeň, krize, funkční období, ČSSD, KSČM, ruská invaze na Ukrajinu, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, stavba, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za co se pochválili politici z končícího zastupitelstva města Plzně a co se jim naopak nepovedlo?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.