Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chodské slavnosti se kvapem blíží, letos se odehrají v klasické podobě a bez omezení

Pravidelně si nachází cestu na slavnosti do Domažlic desetitisíce lidí z celé republiky. Poslední dva roky, ale významně ovlivnila pandemie koronaviru, která jeden ročník dokonce úplně odsunula do virtuálního prostředí. Už tento pátek ale vypuknou Chodské slavnosti v podobě, jak je známe. Chybět nebude bohatý kulturní program, trhy s legendárními koláči ani tradiční Vavřinecká pouť.

Fotografie nebo obraz? Snímky Václava Šilhy vás vrátí do dávných časů, kdy se běžně chodilo v krojích

S foťákem v ruce procestoval Václav Šilha všechny kontinenty včetně Antarktidy. Jeho fotografie publikovaly prestižní zahraniční časopisy a je také držitelem ocenění Czech Press Photo. V posledních letech se snažil zachytit hlavně mizející...

V pořadí 68. ročník největších a nestarších folklorních slavností v Česku odstartuje už v pátek 12. srpna. V letech před pandemií dorazilo do Domažlic na třídenní akci až 80 tisíc návštěvníků. Loni se akce konala v omezeném rozsahu a v roce 2020 byl slavnosti pouze online. Letos by vše mělo být jako dřív.

,,Snažili jsme se i letos připravit kvalitní program se vším, co k němu patří, doufám, že si každý přijde na své. Začínáme tradičně v pátek a končíme v neděli, času na vydechnutí příliš nebude,“ uvedl starosta Domažlic Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). Téměř všechna vystoupení se odehrají na dvou hlavních pódiích, a to u brány na náměstí Míru a v zahradě pod Chodským hradem. 

Nošení lidového kroje je jednou z možností, jak si uchovat odkaz předků, říká švadlena Marie Kopecká

Myslíte si, že kroje už nejsou v módě? Paní Marie Kopecká by s vámi rozhodně nesouhlasila. Už roky se jako jedna z mála věnuje ručnímu šití lidových oděvů, a protože je z malé obce na Domažlicku, má k nim vztah už od malička. Tato práce je časově...

„Prvním programem bude v pátek 12. srpna od 20 hodin hudební výlet napříč žánry s Petrem Bendem, jeho kapelou a cimbálovou muzikou Gromba. V sobotu a neděli pak na návštěvníky čeká mnohadílná série vystoupení místních folklorních souborů, chodských muzikantů, dechových kapel i hostů. Těmi letos budou folklorní soubor Podjavořičan, mužský pěvecký sbor Kostice-Tvrdonice, Úsměv z Horní Břízy a Rokytí z Rokycan. Představí se i staropražská kapela Třehusk a moravská skupina Tempus hrající středověký rock,“ láká mluvčí radnice Josef Babor.

Vavřinecká pouť se v Domažlicích stala v roce 1939 velkou manifestací českého lidu proti německé okupaci. Tehdy se jí zúčastnilo na 120 tisíc poutníků z celých Čech. Chodské slavnosti se konají od roku 1955 a v 50. a 60. letech byly určitou zástěrkou, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Počátkem 90. let se program slavností opět spojil s poutí.

Součástí chodských slavností je samozřejmě i domažlický ponocný s halapartnou a lucernou, kterého mohou návštěvníci potkat na náměstí v sobotu ve 20:00, 21:00 a 22:00 a v neděli ve 20:00 a 21:00.

Se slavnostmi je spjata i Svatovavřinecká pouť, jenž se uskuteční na Vavřinešku nad Domažlicemi. „Kostelík bude v sobotu a neděli otevřen od 9 do 15 hodin. Sobotní mši svatou bude celebrovat plzeňský biskup Tomáš Holub, nedělní farář z katedrály sv. Bartoloměje v Plzni Pavel Petrašovský. Obě začínají v 10 hodin,“ doplňuje Babor.

Populární součástí Chodských slavností je staročeský jarmark. Stánkaři obsadí náměstí Míru, ulici Msgre B. Staška a také část Chodské ulice. Slavnosti si vyžádají uzavírky a dopravní omezení. Město zřídí záchytná parkoviště, odkud bude v půlhodinovém intervalu svážet lidi do centra dění bezplatná autobusová linka. Více informací najdete ZDE.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Domažlice

Štítky Chodské slavnosti, kultura, folklorní festival, Domažlice, Vavřinecká pouť, slavnost, pouť, pandemie covidu-19, Česko, hudební skupina, Zdeněk Novák, Tomáš Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodské slavnosti se kvapem blíží, letos se odehrají v klasické podobě a bez omezení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.