Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po čtyřleté pauze ožívá Plzeň festivalem loutkového divadla, program nabídne i ukázku japonského umění

Nejstarší profesionální divadelní festival v tuzemsku se po několikaleté pauze vrátil do západočeské metropole. Až do soboty nabídne Skupova Plzeň šest desítek představení z pěti zemí světa. Divákům se představí například umělci z Japonska, Španělska či Belgie. Letos si také připomínáme několik výročí spjatých s Plzní a loutkářstvím.

Festival připomene také výročí loutkářů spojených s Plzní. Letos je to například 130 let od narození Josefa Skupy, a 110 let od narození Jiřího Trnky. Za historií loutkářství v Plzni se ohlíží také výstava ve Smetanových sadech.

Festival Skupova Plzeň osadí obsadí Divadlo ALFA, DEPO2015, Moving Station na Jižním Předměstí či Plzeňský Prazdroj. Speciální program nabízí také Muzeum loutek i Malá scénu Divadla J. K. Tyla. Populární festival se koná jednou za dva roky. Kvůli pandemii koronaviru se pauza protáhla na čtyři roky.

Pořadatelé si proto dali záležet, aby vybrali to nejlepší, co současná scéna nabízí. Za zmínku stojí například hra Bratři naděje, které vypráví příběh loutkářské rodiny Kopeckých za první světové války. Mezi dalšími zajímavými inscenacemi je také Čapkova povídka Stín kapradiny v podání Divadla Lampion či představení Lišák Renard nebo nejnovější verze Mauglího od umělců z Bratislavy. Hostitelské divadlo Alfa na festivalu uvede své inscenace Pravdu má každý svou(?), Putování dobrého Hanse Böhma Evropou a Odysseus.

Foto z představení Bratři naděje Divadla Minor, zdroj: Divadlo Minor

„Pilířem programu bude soutěž inscenací českých a slovenských profesionálních divadel, za pozornost stojí i bohatá nabídka zahraničních souborů, která se zaměří na především na japonské loutkové divadlo. Festival si v letošním roce připomíná řadu významných loutkářských výročí a do Plzně míří i mnoho zahraničních divadelních profesionálů,“ říká mluvčí pořádajícího divadla Alfa Daniela Vítová.

Zaměřeno na Japonsko

Do Plzně přijely až z dalekého Japonska čtyři soubory, které reprezentují různé oblasti současného japonského loutkářství. „Japonské loutkové divadlo vyrostlo historicky z náboženských a společenských slavností, kde umělci zobrazovali výjevy z legend a příběhů. Na tomto základu se soustředili zejména na dokonalé vodění loutky, kterou obvykle vedli tři herci. Toto umění, zapsané do světového dědictví UNESCO, získalo posléze název divadlo bunraku,“ přibližuje Vítová.

Zjednodušenou verzi bunraku, kdy díky speciálnímu vozíku zvládne loutku ovládat pouze jeden herec, spatří diváci například ve hře Řeka Hidaka.  Nápadité spojení tance a vedení loutky předvede herečka a tanečnice Miyako Kurotani, jež patří mezi představitelky experimentálního divadla. Plzeňáci se budou moci pobavit i u oblíbené pohádky Myší sumo. Součástí japonského programu budou i workshopy japonských loutkářských technik. Více o festivalu se dozvíte na webových stránkách skupovaplzen.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Skupova Plzeň, festival loutkového divadla, kultura, japonské umění, Plzeň, festival, loutkové divadlo, představení, divadlo, Josef Skupa, Japonsko, umění, Španělsko, Belgie, Světové dědictví UNESCO, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po čtyřleté pauze ožívá Plzeň festivalem loutkového divadla, program nabídne i ukázku japonského umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.