Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Hradozámecká noc i Mezinárodní dixielandový festival

Víkend je tady a tentokrát nabízí lákadla především pro milovníky historie a památek. Hrady a zámky totiž už zítra ožijí Hradozámeckou nocí, kdy se otevřou v netradičních časech a nabídnou originální program. Západočeskou metropoli o víkendu také roztančí rytmy jazzu a přenesou Plzeňany do New Orleans.

Hradozámecké noci

Již tuto sobotu na řadě míst proběhne další ročník populární Hradozámecké noci. Památky se otevřou v netradičních časech a nabídnou i netradiční prohlídky. Na Švihově mají připravený program od 21 hodin a nese všeříkající název “400 let poté aneb Staroměstská poprava roku 1621“. Návštěvníci budou moci obdivovat umění skupiny historického šermu, uvidí renesanční mučírnu a budou moci také zhlédnout dvoudílný dokument "Staroměstská poprava 1621". Půl hodiny před půlnoci pak na hosty čeká i překvapení. Akce se koná na nádvoří hradu.

Program má připravený také zámek Kozel, kde budou moci zájemci navštívit aktuální výstavu věnovanou Leonardu da Vincimu, který zde návštěvníky sám provede. Fanoušci historie s ním navštíví Francii a odhalí řadu tajemství z mistrova života. Prohlídky jsou po půl hodinách a startují od 18 hodin do 21 hodiny. Na jednu prohlídku může najednou třicet osob, zájemci tak udělají dobře, když si své místo rezervují na e-mailové adrese: kozel@npu.cz nebo na telefonním čísle 377 969 040.

Zajímavý kulturní zážitek slibuje i hrad Rabí, kde organizátoři připravili loutkové divadelní představení “Krvavý román“. Hra začne ve 20:30 v bývalé hradní konírně na velkém nádvoří. Představení není vhodné pro děti do 12 let. I zde je lepší si místo zarezervovat na e-maillu rudova.hana@npu.cz. Na své si ale přijdou i romantici, kteří si mohou užít procházku zšeřelým hradem, který osvítí pouze světla svíček.

Festival roztančí plzeňské ulice i zahradu Měšťanské besedy

Fanoušci neworleanského jazzu se mohou těšit na Mezinárodní dixielandový festival Plzeň. Jedná se o jednu z největších akcí svého druhu v celé republice. Letošní šestý ročník roztančí plzeňské ulice již tento víkend. Oba festivalové dny zahájí New Orleans Parade – průvod všech kapel, tanečníků a kolemjdoucích, kteří v rytmu dixielandu projdou centrem města. Letošní ročník se může pochlubit i zahraniční účastí.

V sobotu program zavede hosty do zahrady Měšťanské besedy, kde se postupně vystřídá šest kapel z Čech i ze zahraniční. Chybět samozřejmě nebude ani taneční parket. V neděli se program přemístí na ulici. Riegrova ulice se pro celý den přemění na neworleanskou Bourbon Street, kde před místními kavárnami a bary muzikanti budou hrát veselou hudbu a pěší zóna poskytne mnoho prostoru pro přihlížející i tanečníky. Více můžete najít na webových stránkách akce. Vstup na oba dny je volný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Milan Svoboda

Štítky Tipy na výlet, Hradozámecká noc, Švihov, Rabí, Kozel, dixielandový festival, kultura, Plzeň, hrad, festival, New Orleans, Leonardo da Vinci, historie, Francie, jazz, Česko, nádvoří, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Hradozámecká noc i Mezinárodní dixielandový festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.