Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Chodské slavnosti připomněly mši před 80 lety, přišlo 1500 lidí

Kolem 1500 lidí, hlavně krojovaných, se dnes v dešti sešlo na mši svaté na Vavřinečku nad Domažlicemi. Hodinu a půl dlouhé kázání na známém poutním místě, jehož hlavním celebrantem byl pražský kardinál Dominik Duka, se hodně zaměřilo na posílení odvahy v lidech. Setkání věřících se šesti biskupy, včetně kolegy z bavorského Řezna, bylo jednou z hlavních akcí třídenních 65. Chodských slavností. Navázalo na památnou pouť ze 13. srpna 1939, kdy na Vavřinečku sešlo téměř 120 tisíc lidí. Kázání vyšehradského kanovníka Bohumila Staška se tehdy stalo národní manifestací proti nacistické okupaci.

"Dnešní pouť je v pravém slova smyslu poutí národní. Nejen tím velkým počtem poutníků, ale též duchem, který ovládá vás všechny. Nemýlím se jistě, řeknu-li, že jste připutovali ke svatému Vavřinečku, k tomuto srdci slavného chodského kraje, abyste na tomto srdci načerpali sílu, útěchu, povzbuzení i poučení pro svůj národní život a práci," řekl Duka. Připomněl lidské slabosti, především, chybějící odvahu hájit pravdu, žít podle svého svědomí. "Tak jak to držíte, vy Chodové s čakanem, s jasným vědomím, že musíme uhájit vnitřní svobodu, aby nás o ni nepřipravily naše slabosti," uvedl.

Podle Duky závěrečná Staškova slova přísahy věrnosti vlasti před 80 lety stála kazatele pobyt v koncentračním táboře. Protektor K. H. Frank se tehdy nechal slyšet, že dokud bude Stašek živ z koncentráku nevyjde. Vyšel z něj zrovna v době, kdy Franka vedli na popravu. Podle Duky byla postava sv. Vavřince v době začínající okupace více než symbolická. Podle legendy řekl svatý Vařinec při pohledu na spoutané, bezbranné a chudé římskému protektorovi: "Toto je bohatství církve." Poutní slavnosti jsou podle Duky demonstrací lidské důstojnosti, svobody a přátelství mezi Bohem a lidmi, ale také mezi lidmi navzájem.

Duka po své řeči daroval na pódiu u poutního kostelíka domažlickému starostovi Zdeňkovi Novákovi červený kardinálský klobouk. Připomněl, historickou událost bitvy u Domažlic, kdy ho tam ztratil kardinál Julian Cesarini prchající z husity rozehnané křížové výpravy. Novák mu na oplátku daroval černý chodský klobouk. "Věřím, že bude sloužit stejně dobře jako ten kardinálský," uvedl starosta.

Podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba má kázání přinést povzbuzení. Stašek při domažlické mši volal k tomu, abychom jako jednotlivci i celé společenství překonali strach, který svazuje. "Gallupův ústav (světoznámá instituce pro výzkum veřejného mínění) zveřejnil letos, že naše společnost je vyděšenější, než kdykoliv v minulosti. A tak my jsme voláni k tomu, abychom byli těmi, kteří mají odvahu nenechat se strachem svázat, abychom byli církví, která právě proto, že není svázána, tak může být na cestě, která se možná mění, ale která má cíl," uvedl.

Návštěvníky Chodských slavnosti, které začaly v pátek v 18:00 a potrvají do neděle, čekají desítky hudebních vystoupení, staročeský jarmark a další trh se zhruba 400 stánky a pravidelné pochůzky domažlického ponocného. "Připraven je také pořad Poklad Chodska o knězi a spisovateli Jindřichu Šimonu Baarovi ke 150. výročí jeho narození, veselé písničky v podání Konrádyho dudácké muziky a XI. Národní přehlídka dudáků," uvedl ředitel akce Kamil Jindřich. V neděli od 11:00 bude ještě na Vavřinečku další mše.

Autoři | Foto Chodské slavnosti

Štítky ČR, zábava, folklor, Chodské slavnosti, Domažlice, slavnost, Dominik Duka, Bohumil Stašek, pouť, Řezno, Zdeněk Novák, Karl Hermann Frank, Giuliano Cesarini, Jindřich Šimon Baar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodské slavnosti připomněly mši před 80 lety, přišlo 1500 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.