Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Křesťanské svátky originálně představují loutky ze sbírek plzeňského muzea

Loutky a náboženství jsou na první pohled dvě zcela odlišná témata. Mají však k sobě mnohem blíž, než se může na první pohled zdát. Nejstarší loutky jsou staré i přes tři tisíce let a často byly součástí náboženských obřadů. Církevní svátky nyní originálně představují divadelní loutky ze sbírek Západočeského muzea v Plzni. Obdivovat je mohou lidé v Muzeum církevního umění plzeňské diecéze.

Návštěvníci muzea se postupně seznámí s hlavními křesťanskými svátky, se kterými se každoročně setkáváme. Více se dozví o masopustu, vítání jara, Velikonocích nebo o Dušičkách.

„Na této výstavě jsme spojili loutky a církevní téma, což je samo o sobě neobvyklé, ale je to už dlouhodobé spojení. Loutky jsou staré přes tři tisíce let a opravdu už od počátku jsou spojeny s náboženstvím. Loutky byly součástí různých ceremonií a postupně se dostaly i do lidových zvyků. To všechno jsme chtěli touto výstavou ukázat,“ vysvětluje spoluautorka výstavy Veronika Plachá.

Ve vitríně tak lidé uvidí například Moranu. Smrt symbolicky vynášeli dívky a chlapci v krojích, proto jsou zde také loutky ve stylizovaném oblečení. Stejně tak je zde loutkový čert nebo loutka Lucie, která přibližuje zvyky spojené právě se svátkem svaté Lucie. Vystavené loutky nepocházejí z církevního prostředí, ale jsou to klasické divadelní loutky.

„Vystavené loutky jsou všechny ze sbírek Západočeského muzea. Jsou to klasické divadelní loutky a my se skrze ně snažíme návštěvníkům toto velice zajímavé téma přiblížit. Jsou zde různé druhy, například marionety na drátech, na nitích, ploché loutky nebo maňásci. Jsou tu loutky jednoduché i složité řezbářské práce. Nejstarší, které tady máme jsou z konce 19. století,“ přibližuje Plachá.

Součástí výstavy je také tvořivý koutek, kde si mohou rodiny s dětmi vyrobit drobné loutky, masky nebo si vybarvit omalovánky.

Pověsti a příběhy františkánského kláštera v Plzni

Kromě loutek se mohou zájemci ponořit také do příběhů spjatých s františkánským klášterem. Muzeum zde představuje hlavně sběratelskou práci Jaroslava Schiebla, který sbíral plzeňské pověsti. Nosnými tématy jsou především dobytí Plzně vojskem hraběte Arnošta z Mansfeldu a zázraky spojované se sochou Panny Marie z klášterního kostela.

Výstavu obohatí i dosud nikde nepublikovaný překlad zázraků uváděných v klášterní kronice i unikátní historické diapozitivy a negativy ze sbírek oddělení novějších dějin Západočeského muzea v Plzni. Některé z nich budou taktéž zveřejněné vůbec poprvé. Více informací o otevírací době a ceně vstupného naleznete na webových stránkách muzea. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeské muzeum v Plzni

Štítky výstava, Západočeské muzeum v Plzni, Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, muzeum, loutky, náboženství, zvyky, svátek, Velikonoce, masopust, Panna Marie, Plzeň, Jaroslav Schiebl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křesťanské svátky originálně představují loutky ze sbírek plzeňského muzea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.