Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chcete změnit svůj dům na umělecké dílo? Festival WALLZ hledá plochy pro pomalování

V jedno velké umělecké plátno se v polovině června promění na jeden týden město Plzeň. Uskuteční se už druhý ročník velmi úspěšného streetartového festivalu WALLZ, který nabídne prostor významným umělcům, aby zanechali své stopy přímo v ulicích města. Organizátoři festivalu WALLZ z DEPO2015 teď vypisují výzvu na objekty ve veřejném prostoru, jejichž fasády by jejich majitelé rádi zušlechtili a nechali je přetvořit na plnohodnotná díla současného umění.

„V loňském roce byly mezi umělecky obohacenými objekty zastoupeny například škola, fasáda panelového domu, jejíž ztvárnění si vyžádali sami obyvatelé, či různé technické a další větší i menší objekty,“ říká Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015.

„I letos bychom rádi nabídli majitelům plzeňských domů, garáží, firem, skladů a jiným možnost netradičně oživit své okolí současným uměním a zároveň jim tak dali alternativu ke klasickému zakrytí starých fasád reklamním nosičem či nevkusnými perspektivními malbami,“ uvedl Štěpán.  

Majitelé ploch, kteří by rádi nechali svoji fasádu umělecky vyšperkovat, mají možnost ozvat se do 25. dubna 2021 organizátorům (stepanjan@depo2015.cz). Určitě není potřeba mít obavy z toho, jak realizace nakonec dopadne. Umělecký návrh každé fasády zpracuje autor vždy dopředu a majitel plochy ho obdrží před začátkem realizace. Vhodného umělce pro danou plochu bude vybírat zkušená kurátorka.

Veškeré náklady na realizaci budou plně hrazeny z projektu a ani poté nevzniknou majitelům žádné výdaje, protože o dílo nebudou mít povinnost jakkoli pečovat. Samotná realizace bude provedena vhodnými materiály, které neovlivní stavbu nebo její okolí. V případě velkých ploch budou umělci používat vysokozdvižnou plošinu a po dobu realizace bude zajištěna ostraha.

Co je hlavním cílem festivalu WALLZ? 

„Cílem Street art Festivalu WALLZ je nejen představit významné umělce streetartové scény, ale především oživit a zkultivovat městské prostředí, zvýšit hodnotu pro jeho obyvatele a reagovat také na problém vizuálního smogu, kterým je Plzeň nechvalně proslulá,“ popisuje hlavní myšlenku festivalu Jan Štěpán. Festival svým zaměřením navazuje na podobné projekty ve světě, jako jsou například festivaly v Bristolu, Berlíně, Krakově, Londýně, Marseille a dalších městech.

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ 2020

Čtvrtek, 20. srpna 2020, 18:16

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ
FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ

I letos se festival bude moct pochlubit jmény špičkových světových streetartových umělců jako Brad Downey (US), David Strauzz (CAN), Johannes Mundinger (DE), Jan Kaláb aka Point (CZ), Jakub Tytykalo (CZ), Nikola Vavrous aka Khoma (CZ). Loňský pilotní ročník festivalu představil celkem 12 špičkových streetartových umělců z Česka, Polska a Rakouska a studenty FDU LS, jejichž díla jsou k vidění na různých objektech po celé Plzni.

Skutečnou loňskou lahůdkou byl obří „mural,“ na kterém pracoval Michal Škapa aka Tron, jenž je největší současnou hvězdou české graffiti scény. Na svém kontě už má s Ondřejem Vyhnánkem několik velkoformátových muralů. Společně vytvořili na slepé stěně paneláku v Zahradní ulici nádherné dílo nazvané Krystal. „Pracovali jsme zhruba na ploše 15 x 15 metrů, pomocí vysokozdvižné plošiny. Měli jsme k dispozici asi 150 sprejů a 20 litrů fasádní barvy. Ceníme si pozitivních reakcí obyvatel domu. Sami se rozhodli, že na svém domu něco takového chtějí. Celkem 18 z 20 partají bylo pro, dva se zdrželi hlasování,“ dodal Michal Škapa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DEPO2015 / Richard Beneš

Štítky WALLZ, Street art festival, DEPO2015, graffiti, mural, druhý ročník, festival, dům, fasáda, Plzeň, Jan Štěpán, umělecké dílo, současné umění, Jan Kaláb, Michal Škapa, Polsko, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete změnit svůj dům na umělecké dílo? Festival WALLZ hledá plochy pro pomalování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.