Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Západočeská galerie v Plzni prodlouží výstavu středověkých madon o dva měsíce

Umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty, která do Plzně zapůjčila skoro čtyřicítka majitelů. To je výstava Nad slunce krásnější – Plzeňská madona a krásný sloh. Kvůli pandemii a přijatým opatřením měli lidé na návštěvu galerie jen několik málo dní na konci minulého roku. V Západočeské galerii (ZČG) rozhodli výstavu prodloužit, a to až do 6. června.

„Jsme opravdu rádi, že se podařilo vyjednat prodloužení zápůjček vzácných středověkých děl a díky tomu je možné posunout termín ukončení výstavy o dva měsíce, tedy do 6. června 2021. Výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh je nejnáročnějším projektem z odborného i finančního hlediska za posledních několik let. Samotná příprava výstavy trvala sedm let,“ uvedla mluvčí galerie Gabriela Darebná.

Protože se jedná o vzácné středověké exponáty, bylo třeba zajistit vyjádření restaurátorů, v některých případech zpracovat report o stavu exponátů a klimatických podmínkách v prostorách galerie. Jednotlivé madony z období krásného slohu kolem roku 1400 a 15. století jsou zapůjčeny nejen ze státních sbírek, ale i z církevního majetku. Na výstavě bude možné spatřit přes 80 vzácných středověkých děl z českého území i ze zahraničí.

Vyvrcholením projektu bude plánované zapůjčení originálu Plzeňské madony, která je po staletí nejuctívanějším uměleckým a kultovním dílem v Plzni. Vznikla kolem roku 1384 v prostředí pražské katedrální hutě Petra Parléře v úzkém provázání s náboženskou, politickou a kulturní situací závěru vlády Karla IV. a počátku vlády Václava IV.

Plzeňská madona

V mezidobí poskytla galerii lidem návštěvu alespoň virtuální. V rámci výstav představili veřejnosti jednotlivé exponáty. Ke zhlédnutí je také řada komentovaných prohlídek, podívat se na ně můžete prostřednictvím YouTube kanálu ZČG.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská galerie v Plzni

Štítky výstava, Západočeská galerie, madona, Plzeň, galerie, Západočeská galerie v Plzni, exponát, umělecké dílo, Karel IV. Lucemburský, Václav IV. Český, Petr Parléř, návštěva, Plzeňská madona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská galerie v Plzni prodlouží výstavu středověkých madon o dva měsíce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.