Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Organizátoři zrušili 41. ročník prestižního plzeňského festivalu Smetanovské dny

Aktuální koronavirová situace a pokračující vládní opatření vyplývající ze současného protiepidemického systému vedla k tomu, že Plzeňská filharmonie zrušila letošní ročník oblíbených Smetanovských dnů. Jde o jeden z nejstarších kulturních festivalů města Plzně a v rámci České republiky multioborový projekt, který je naprosto ojedinělý.

„Ačkoli jsme přípravě a propagaci festivalu věnovali po celý rok velké úsilí, dokonce se podařilo přesunout některé zrušené koncerty z festivalu loňského, uskuteční se pouze koncert zahajovací – cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany, jenž bude doplněn krátkým průvodním slovem. Odehrajeme jej bez diváků, Plzeňskou filharmonii bude ve Velkém sále Měšťanské besedy dirigovat Chuhei Iwasaki,“ informoval PR manager Plzeňské filharmonie Pavel Bouda. Záznam koncertu bude ke zhlédnutí na YouTube kanálu Plzeňské filharmonie. Další koncerty festivalu bohužel koronavirová situace neumožní zrealizovat vůbec.

„Dlouho jsme s kolegy věřili, že se situace zlepší a festival Smetanovské dny se přece jen uskuteční – byť v omezené míře a v podobě komorních koncertů. Ostatně během minulého ročníku se nám nepodařilo odehrát všechny smyčcové kvartety Ludwiga van Beethovena, jimiž jsme chtěli vzdát poctu tomuto hudebnímu velikánovi, od jehož narození uplynulo 250 let. Některé jsme proto plánovali přesunout do Smetanovských dnů letošních. Bohužel, ani toto není možné. Milovníkům hudby tudíž nabídneme alespoň zahajovací koncert,“ říká ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

„Všichni prožíváme nelehké období nejistoty z dalšího vývoje nebezpečné pandemie. Hudební kultura byla a je tou oblastí, která vždy pozvedala optimismus obyvatel. I teď nemlčí, byť může zaznívat prozatím jen prostřednictvím televizních a dalších přenosových kanálů. Přeji všem hudbymilovným posluchačům, aby tóny Smetanovy hudby pomáhaly i dnes umocnit naše odhodlání k překonání tíživé situace,“ dodává předseda Správní rady Plzeňské filharmonie Vladislav Vilímec.

Pro vrácení vstupného za zrušené koncerty 41. ročníku festivalu Smetanovské dny se lze obracet přímo na Plzeňskou vstupenku (info@plzenskavstupenka.cz), kam postačí e-mailem zaslat ofotografovanou vstupenku a číslo účtu, či na Plzeňskou filharmonii.

Ohodnoť článek

Foto Visit Plzen

Štítky Smetanovské dny, zrušený festival, zahajovací koncert, Plzeňská filharmonie, festival, koncert, Česko, Bedřich Smetana, Plzeň, Ludwig van Beethoven, Vladislav Vilímec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizátoři zrušili 41. ročník prestižního plzeňského festivalu Smetanovské dny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.