Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tři nové publikace nakladatelství Starý most mapují historii Plzně, čtenáře zavedou i na místní dvorky

Hned tři velmi zajímavé knižní tituly z historie Plzně vydalo v těchto dnech místní nakladatelství Starý Most. Jedná se o Kriminální případy a aféry z Plzně, Plzeňské dvorky a 100 zajímavostí ze života Plzeňanů za císaře pána. Vedle toho vychází i druhé doplněné vydání knihy Duchové historie.

„V minulých letech byly před Vánocemi populární Plzeňsko-český slovník, Plzeňský místopis a Plzeňský uličník, které jsou oblíbené mezi Plzeňáky jako dárky i nadále,“ říká Eva Haunerová z nakladatelství Starý most.

Kniha Kriminální případy a aféry z Plzně a okolí mapuje aféry a skandály, kterými svého času žila Plzeň a její okolí už roku 1377. „Současní archiváři a novináři vybrali z archivů a dobového tisku případy od 14. století do současnosti. Hrdelní pře, společenské a politické aféry, ale i drobné lapálie, o nichž se zachovaly informace v archivech a dobovém tisku. Případy, které řešili rychtáři, kriminální radové, c. k. policajti, příslušníci gestapa, Veřejné bezpečnosti i policisté po roce 1989,“ popisuje novou publikaci Petr Mazný z nakladatelství Starý most.

Plzeňané milují Plzeňské dvorky, co je populární a vyhledávaná akce, kterou už několik let pořádá Nadace 700 let města Plzně. Vybrané dvorky si teď mohou lidé projít i díky stejnojmenné knize Plzeňské dvorky díky práci několika plzeňských fotografů. Průvodcem je architektka a památkářka Anna Hostičková, která se podílela na zrodu akce.

Kniha s názvem 100 zajímavostí ze života Plzeňanů za císaře pána volně navazuje na oblíbenou edici 100 zajímavostí ze staré Plzně. V této řadě vyšlo v letech 2003–2017 již pět knih o Plzni. Nová publikace přináší pohled na to, čím se bavili Plzeňané od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Zachycuje poutě, zábavy, šibřinky, průvody, kabarety, návštěvy cirkusů a zvěřinců, varietní představení, výlety do okolí.

To vše hledal zvláště v dobovém tisku autor Ladislav Silovský a další badatelé. Připomene také některé skandály a zajímavé, ale pozapomenuté osudy Plzeňanů a také návštěvy města slavnými osobnostmi té doby – například cestovatele Emila Holuba. Sto drobných kapitolek oživí historii města zase z jiné, dosud málo prozkoumané stránky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Starý most

Štítky nakladatelství Starý most, knihy o Plzni, nové publikace, Plzeň, historie, Starý most (Zvornik), kniha, Vánoce, Emil Holub, kriminální případ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři nové publikace nakladatelství Starý most mapují historii Plzně, čtenáře zavedou i na místní dvorky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.