Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tipy na sobotu? Poznejte první plzeňský Slow market a objevte kouzlo místních dvorků

Pokud nevíte, co podniknout v sobotu, zůstaňte klidně v Plzni a rozhodně se nebudete nudit celý den. Rodiny i jednotlivci totiž mohou vyrazit na nádvoří Plzeňského Prazdroje, kde se uskuteční první plzeňský Slow market. Odtud potom můžete jít objevovat kouzla malebných plzeňských dvorků, které se opět otevírají pro veřejnost.   

„Zažijte den jinak. Zažijte první plzeňský Slow market, který nabídne pohodovou atmosféru nabitou vůněmi, chutěmi a kreativitou. Organizátoři akce přes deset let pečlivě vybírali ty nejzajímavější řemeslníky a designéry na těch nejkrásnějších akcích po celé naší zemi. Ti se teď společně sejdou v srdci západočeské metropole, na nádvoří Plzeňského Prazdroje,“ říká Tomáš Popp.  

Kromě osobitých prodejních stánků můžete vyzkoušet několik kuriózních atrakcí. Děti ocení zejména unikátní kolotoč Řezbáře Matěje, za vyzkoušení pak určitě stojí i kozí taxi nebo houpací velryba.  Návštěvníci akce mohou také posunout svoji zručnost na výtvarných workshopech, nechat si věštit z karet, pořádně si zamlsat, na vlastní kůži zkusit školu čepování s mistry výčepními nebo získat zdarma vstup do labyrintu pivovarského podzemí.

V akci uvidíte i proslulé bednáře Plzeňského Prazdroje, kteří se svým tradičním uměním byli zapsáni na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Chybět nebude ani fajnové jídlo a možná si vysloužíte i pivo zdarma. Slow market startuje v 10.00 a potrvá až do 18.00 hodin.

A v naprosto stejném čase se v sobotu uskuteční i oblíbená akce Plzeňské dvorky. Navštívit můžete téměř třicítku dvorků. Vstup na všechny dvorky je v rámci akce zdarma, kdykoliv v uvedeném čase s výjimkou Františkánské 11, kdy nebude umožněn vstup mezi 13. a 15. hodinou. Letošní ročník nabídne navíc celkem tři okruhy s průvodcem, vstupenky jsou v prodeji v Muzeu strašidel na náměstí Republiky 33, denně od 10 do 18 hodin.

„Jako každý rok budou některé dvorky důvěrně známé a některé budou velkým překvapením,“ uvedla ředitelka pořádající nadace Alena Kozáková a dodala: „Jsme rádi, že akce, která se v letošním roce uskuteční již popáté, má příznivý ohlas u návštěvníků i majitelů objektů. Obliba akce přispěla také k tomu, že vydavatelství Starý most ve spolupráci s naší nadací vydalo knihu Plzeňské dvorky, které bude na akci v prodeji na adrese sady Pětatřicátníků 12. Autorkou je architektka Anna Hostičková a její autogramiáda proběhne od 16 hodin.“

Lákavými adresami letos budou Pražská 43, Bedřicha Smetany 3, dvorky plzeňské radnice a nově opravený dvorek u sídla biskupa plzeňského ve Františkánské ulici 9, kde se návštěvníci podívají i do běžně nepřístupného prostoru na severní straně kostela Nanebevzetí Panny Marie. „Na některých dvorcích bude připraven doprovodný program a některé dvorky bude možné navštívit také s průvodcem,“ dodala Alena Kozáková.

Ohodnoť článek

Štítky Slow market, řemesla, gastronomie, Plzeňské dvorky, turistický ruch, Plzeňský Prazdroj, a. s., Plzeň, Bedřich Smetana, Nanebevzetí Panny Marie, Muzeum strašidel, Česko, magie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tipy na sobotu? Poznejte první plzeňský Slow market a objevte kouzlo místních dvorků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.