Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Seznamte se s novými street art skvosty v Plzni, vznikají v rámci festivalu WALLZ

Někde je už hotovo, na jiných místech se ještě usilovně pracuje. Řeč je o unikátních street art dílech která v těchto dnech vznikají na osmi hlavních lokalitách v Plzni v rámci prvního ročního street art festivalu WALLZ. Umělci z Česka i ze zahraničí proměňují různé objekty v umělecká díla. Úžasné malby zdobí panelák v Zahradní ulici na Slovanech, velký mural je na dlouhé zdi u Lékařské fakulty v Lidické ulici.

Podařilo se nám dnes objet a zmapovat čtyři místa, kde autoři ještě tvoří, nebo právě svá díla dokončili. Tak tomu bylo u dvojice rakouských umělců z Vídně, kteří si říkají Ruin a Skirl. Pětačtyřicet metrů dlouhý mural v černobílém provedení, kde se oba autoři vzájemně propojili, vytvořili na zdi u Lékařské fakulty. „Naše malba se jmenuje zdraví, protože vznikla u Lékařské fakulty. Pracovali jsme na ní dva dny,“ konstatoval Skirl. Oba autoři jsou pověstní bleskovou rychlostí své malby. Cestují po celém světě, kde za sebou na mnoha místech zanechávají své fantastické muraly plné bizarních postav, létajících ryb i různých nesrozumitelných objektů.

Skutečnou lahůdkou je obří mural, na kterém pracuje Michal Škapa aka Tron, jenž je největší současnou hvězdou české graffiti scény. Na svém kontě už má s Ondřejem Vyhnánkem několik velkoformátových muralů. Ten aktuální právě teď spolu vytváří na slepé stěně paneláku v Zahradní ulici a jmenuje se Krystal. „Pracujeme zhruba na ploše 15 x 15 metrů, pomocí vysokozdvižné plošiny. Máme k dispozici asi 150 sprejů a 20 litrů fasádní barvy. Ceníme si pozitivních reakcí obyvatel domu. Sami se rozhodli, že na svém domu něco takového chtějí. Celkem 18 z 20 partají bylo pro, dva se zdrželi hlasování,“ Uvedl Michal Škapa.

Lidé se na ulici před domem zastavují, malba se jim líbí. „Děláme na tom třetí den, ještě dva dny budeme pracovat. Základem našeho motivu je na jedné straně velká hlava a na druhé krystal, který svojí energií přivolává motýly. Ti budou létat kolem, někteří se spálí a budou padat dolů,“ popisuje dílo jeden z jeho autorů. Ve spodní části jsou už hotové barevné květy a podmořský svět.

Michal Škapa letos vytvořil největší tuzemský mural na ploše 350 x 15 metrů. Nachází se na skladové hale hned vedle přistávací dráhy na pražském Letišti Václava Havla a vidí ho úplně všichni, kdo odlétají nebo přilétají. Na dílo padly 4000 plechovek s barvou.        

U Střední průmyslové školy dopravní na Karlovarské ulici stále ještě tvoří také Josef Sedlák aka Akrobad a Tomáš Staněk aka Obras. Na festivalu reprezentují mladou plzeňskou graffiti scénu. Setkali se při studiích v ateliéru Ilustrace na plzeňské Fakultě designu a umění a od té doby úzce spolupracují. Společně pracovali i v zahraničí. Spolu také vydávají undergroundový komiksový magazín XRXmag. „Ještě máme před sebou tak den práce. To, co už vidíte, jsme dělali dva dny. Ještě tam chybí doplnit žluté motivy. Jmenuje se to Loď,“ prohlásil o společném díle Josef Sedlák.  

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ 2020

Čtvrtek, 20. srpna 2020, 18:16

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ
FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ

V plném nasazení jsme zastihli i polského umělce, který pracuje pod jménem Zbiok. Je jedním z nejaktivnějších a nejoceňovanějších polských umělců pracujících na hranici street artu. Na velkoplošné malbě boční zdi skladového prostoru SVS v ulici U Seřadiště pracuje ve výšce pomocí plošiny společně s Karolinou Zajączkowskou. Tvoří umělecké duo DWA ZETA. „Svým dílem chtěl vyjádřit anglický výraz XOXO. Jedná se o pozdrav Plzni,“ popisuje záměr Zbioka mluvčí festivalu WALLZ Adam Vondřička.

Street art festival WALLZ potrvá až 22. srpna, kdy budou všechna díla dokončena. Festival organizuje DEPO2015, které se tak aktivně podílí na zvelebování a zpříjemňování veřejných lokalit dříve hlavně průmyslového města. „Vytipovali jsme si v Plzni hodně vhodných lokalit, na kterých by se dalo pracovat, pak jsme si zjišťovali, kdo je jejich majitelem. Řada objektů spadá pod město, se kterým jsme se dohodli a pak jsou tady i soukromé objekty, kdy jejich majitelé přicházeli sami s nabídkou volné plochy,“ řekla Kristýna Jirátová, manažerka projektu a kurátorka výstavy.   

„Street art festival dává možnost setkání se tváří v tvář se současným pouličním uměním, které je dostupné všem a oproti všudypřítomnému reklamnímu balastu představí kvalitní a zároveň svobodné umělecké vyjádření,“ zdůraznila Jirátová.

Seznam lokalit

1.           Slawek ZBIOK Czajkowski, boční zeď skladového prostoru SVS v ulici U Seřadiště

2.           Josef Sedlák / Akrobad a Tomáš Staněk / Obras, před Střední školou dopravní na Karlovarské

3.           Ondřej Vyhnánek / X-Dog, malý objekt trafa v zatáčce u Rychtářky

4.           Ondřej Vyhnánek / X-Dog a Michal Škapa / Tron, fasáda paneláku v Zahradní ulici

5.           Jakub Janovský, zeď garáže v Kotíkovské ulici na Lochotíně

6.           Ruin a Skirl, dlouhá zeď u Lékařské fakulty v Lidické ulici

7.           Daniela Herodesová, pilíř mostu Milénia na Mikulášské třídě

8.           TIMO, s ohledem na anonymitu umělce jsou tyto lokality neznámé

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky WALLZ, Street art festival, DEPO2015, graffiti, mural, festival, street art, Plzeň, lékařská fakulta, panelový dům, Česko, Michal Škapa, Josef Sedlák, Plzeň 2-Slovany, dům, Tomáš Staněk, umělecké dílo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznamte se s novými street art skvosty v Plzni, vznikají v rámci festivalu WALLZ  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.