Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival představí špičkové graffiti a na devíti lokalitách v Plzni vzniknou unikátní díla

WALLZ, tak se jmenuje 1. ročník street art festivalu, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. srpna v Plzni. Obyvatelé i návštěvníci Plzně budou mít možnost potkat na vybraných místech po celém městě špičkové české i zahraniční umělce přímo při činu. V rámci festivalu vzniknou street art díla na devíti plzeňských lokalitách.

Festival WALLZ je novým projektem DEPO2015, aktivně se podílí na zvelebování a zpříjemňování veřejných lokalit dříve hlavně průmyslového města. Téma street art a graffiti v dnešní době velmi silně rezonuje nejen v Praze, ale i v dalších městech České republiky. Jeho hranice se dávno posunuly od nelegálních graffiti, vznikajících v 90. letech, k vyčleňování legálních ploch, soutěžím, festivalům i výstavám dříve pouličních umělců v zavedených galeriích.

Prvního ročníku festivalu se zúčastní jak writeři, kteří vyšli z původní graffiti scény, tak mladší autoři, kteří na tento odkaz různými způsoby navazují. „Po vzoru řady evropských měst směřujeme k oživení a kultivaci veřejného prostoru s důrazem a citem pro lokální specifika. Street art festival dává možnost setkání se tváří v tvář se současným pouličním uměním, které je dostupné všem a oproti všudypřítomnému reklamnímu balastu představí kvalitní a zároveň svobodné umělecké vyjádření,“ uvedla Kristýna Jirátová, manažerka projektu a kurátorka.

Tváří projektu se stal český autor Michal Škapa aka Tron, který je jedním z nejvýznamnějších autorů české graffiti scény. Patří k silné generaci „writers“ 90. let, má na svém kontě desítky výstav, stovky uměleckých projektů a je také průkopníkem muralů, což jsou obrovské street art malby v ČR. Mezi jeho nejaktuálnější projekty patří i KOSMOS, který vznikl nedávno na pražském letišti a je jedním z největších muralů ve střední Evropě.

Na WALLZ vedle Škapy spolupracuje osm českých i zahraničních street art umělců – X-Dog, Jakub Janovský, známý brněnský umělec TIMO, plzeňští Akrobad a Obras a dále také Ruin a Skirl – slavní tvůrci z Rakouska nebo úspěšný Zbiok z Polska. Součástí festivalu je také doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu již zmiňovaných umělců v DEPO2015, graffiti jam či dětský sprejerský workshop. Celý festival zakončí 22. 8. od 18:00 vernisáž v DEPO2015 s DJs a tanečníky.

Ohodnoť článek

Foto DEPO2015

Štítky WALLZ, Street art festival, DEPO2015, graffiti, mural, festival, Plzeň, street art, projekt, výstava, Česko, Praha, Jakub Janovský, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival představí špičkové graffiti a na devíti lokalitách v Plzni vzniknou unikátní díla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.