Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zastupitelé schválil nominace na Uměleckou cenu města Plzně za rok 2019

Nominace na Uměleckou cenu města Plzně za rok 2019 schválili zastupitelé Plzně. Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let získá fotografka a výtvarnice Markéta Tichá, za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let ji obdrží pěvkyně Soňa Hanzlíčková Borková a ocenění za celoživotní dílo výtvarník a scénograf Ivan Nesveda.

Držitelem ceny Společnost přátelská umění a kultuře/Mecenáš(ka) plzeňské kultury se stane Hudební nadace Karla Pexidra a významnou kulturní událostí roku projekt Zúročení zrealizovaný zapsaným ústavem Johan.  Ceny se budou slavnostně předávat 16. září 2020 v Měšťanské besedě.

„Návrhy na udělení Umělecké ceny mohou předkládat fyzické i právnické osoby. Přijaté nominace zpracoval Odbor kultury Magistrátu města Plzně a předložil odborné porotě. Ta navrhla udělit cenu ve všech pěti vyhlášených kategoriích,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková (ANO).

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let bude udělena fotografce a výtvarnici Markétě Tiché za kurátorství výstavy Post-Generation, kolektivní výstavy nejmladší výtvarné generace, která se uskutečnila jako součást projektu Zúročení 2019. Podle poroty jako kurátorka osobitým a přesvědčivým způsobem vyzvala, uspořádala a v budově bývalého KV KSČ na Americké 42 prezentovala více než dvacet mladých výtvarníků.

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let bude udělena pěvkyni Soně Hanzlíčkové Borkové za roli Elisabeth ve stejnojmenném muzikálu Divadla J. K. Tyla, který měl premiéru 30. listopadu 2019 na Nové scéně.

Cenu za celoživotní dílo (síň slávy) získá Ivan Nesveda, jenž patří k nejuznávanějším výtvarníkům a scénografům českého loutkového divadla. Jeho profesní život je od mládí spojen s Plzní a Divadlem ALFA. Z jeho dílny vzešli legendární Tři mušketýři a na dvě desítky inscenací. Jako oceňovaný loutkářský scénograf získal za své inscenace řadu cen nejen tuzemských, ale i zahraničních, například v roce 2006 obdržela inscenace Tři mušketýři ocenění Alfréda Radoka.

Cenu za významnou kulturní událost roku získal Johan, zapsaný ústav, za projekt Zúročení. V listopadu 2019 uspořádal kulturní akci Zúročení v budově bývalého KV KSČ na Americké 42, kdy byla výjimečně otevřena veřejnosti v rámci oslav 30. výročí od sametové revoluce.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky umělecká cena města Plzně, umění, kultura, výstava, představení, divadlo, mecenáš, Plzeň, kulturní akce, projekt, KSČ, ANO 2011, Sametová revoluce, Alfréd Radok, Měšťanská beseda, Tři mušketýři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválil nominace na Uměleckou cenu města Plzně za rok 2019  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.