Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Originální výstava západočeského muzea prezentuje 100 let české egyptologie

Unikátní výstavu nazvanou Mezi Prahou a Káhirou - 100 let české egyptologie připravilo západočeské muzeum v rokycanském Muzeu Dr. Bohuslava Horáka. A bude se na co dívat. Česká egyptologie má totiž ve světě velmi dobré jméno. Výstava potrvá od 12. června do konce srpna.

První část výstavy seznamuje návštěvníka s náročnými začátky egyptologie. „Tento nový vědecký obor se na Univerzitě Karlově etabloval jen díky velkému osobnímu nasazení a nezdolné vůli Františka Lexy. Postupem času se proměnil z akademického bádání na skutečné vědecké pracoviště. Druhá část výstavy mapuje období let 1960–2019, kdy se již dařilo organizovat archeologické výzkumy přímo v Egyptě a Súdánu. Představen je především Abúsír, který je dodnes hlavní koncesí českých egyptologů,“ popsala výstavu mluvčí muzea Romana Němečková.

Vystavené fotografie ilustrují proměnu archeologické lokality a ukazují rozmanité nálezy a zajímavé situace. Velký satelitní snímek zachycuje rozlehlost území celé memfidské pyramidové nekropole, ve které se Abúsír nachází. Zároveň ukazuje na potenciál lokality pro další generace vědců.

Tajemný prostor šachtových hrobek s množstvím náboženských textů je na výstavě prezentován pomocí filmové projekce. Některé nálezy zastupující různé materiály jsou přítomny ve formě 3D tisků.

Ohodnoť článek

Foto Západočeské muzeum v Plzni

Štítky egyptologie, výstava, muzeum, Rokycany, archeologie, Bohuslav Horák, Praha, Káhira, František Lexa, Univerzita Karlova, Abúsír, Egypt, Súdán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Originální výstava západočeského muzea prezentuje 100 let české egyptologie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.