Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti Sutnarky vytvořili komiks na základě 11 skutečných příběhů z konce války

, aktualizováno 4. května 2020, 11:07

Jedenáct příběhů z konce druhé světové války z jara 1945 na západě Čech zpracovali formou komiksů studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Komiksová kniha nazvaná Roll Out the Barrels teď vychází symbolicky 6. května, v den 75. výročí konce války v Plzni.

Kniha je zároveň oslavou třiceti let, kdy si západ Čech může opět svobodně připomínat, kdo ho doopravdy osvobodil. Vydává ji Post Bellum, pobočka Paměť národa Plzeňský kraj za podpory Velvyslanectví USA v Praze.

„Ze vzpomínek pamětníků zaznamenaných v databázi Paměť národa jsme vybrali rozmanité střípky, které skládají dohromady křehkou mozaiku, jež nemá ambice stát se kronikou plnou faktů. Položili jsme vedle sebe vzpomínky z Plzně i z venkova, vzpomínky Čechů i amerických a belgických vojáků. A nezůstalo jen u vzpomínek na konec války. Naopak: koncem války to vlastně jen začíná. Kinematograf paměti se točí dál a přidává střípky z let padesátých, šedesátých i osmdesátých,“ říká ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová.

V knize je například příběh amerických veteránů Earla Ingrama, Jamese Duncana a George Thompsona či belgického vojáka Louise Gihoula, ale také Čechů v řadách spojeneckých vojsk, Petera Mayera a Jaroslava Kroba. Vzpomínky Jaroslava Běla pak čtenáře vezmou do Přeštic, do domu, kde po osvobození bydlela skupinka amerických vojáků. S Pěvuší Kohoutovou se zase dostanou na Chodsko a mezi americkými vojáky se objeví i jeden Čech.

Tvorby komiksů se chopili studenti SUTNARKY Kateřina Buriánková, Katarína Rybárová, Karolína Vilímovská, Lucie Dynterová, Philip Ward, Tomáš Pánek, Lenka Košutová, Tomáš Vrba, Ondřej Malina, Katsiaryna Karolik a Thao Nguyen Nguyen Ba. Práce na komiksech pro ně znamenala seznámit se hlouběji s událostmi konce války, se zbraněmi, uniformami, dobovou módou a dalšími reáliemi. Každý z nich napsal pro knihu i pár vět o tom, jak na svém příběhu pracovali a co jim jeho zpracování dalo.

„Studenti jsou ti, kdo budou jednou v čele různých institucí, firem a společností ovlivňovat veřejné dění. To, že se podílejí na projektech, které je vtahují hlouběji do naší i světové historie, považuji za nesmírně cenné a prospěšné nejen pro ně osobně, ale právě i pro naši společnost,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček.

„SUTNARKA, jak říkáme naší Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara, vede své studenty nejen k tomu, aby byli excelentní ve svých oborech, ale také k pochopení svého poslání. K výjimečnému nadání a výjimečnému vzdělání patří také výjimečná zodpovědnost za stav mysli společnosti, ve které žijeme. Kniha, kterou s Pamětí národa představujeme, dokládá, že svoji misi naplňujeme,“ uvedl děkan Josef Mištera.

„Earl Ingram by mohl být vzorem pro kdekoho, je to voják skutečně ocelových nervů, s rychlým rozhodováním, a přitom pln diplomatického taktu. Bůh ví, co by se bez něj na oné demarkační linii mezi dvěma armádami s problematickou spojeneckou politikou tehdy stalo,“ napsal například Philip Ward, který kreslil příběh nejznámějšího z amerických veteránů.

Ohodnoť článek

Foto Paměť národa

Štítky komiks, válka, studenti ZČU, kniha, příběhy pamětníků, Paměť národa, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Česko, Plzeň, Češi, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Sutnarky vytvořili komiks na základě 11 skutečných příběhů z konce války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.