Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Plzeňský filmař získal studentského Oscara, komorní drama se odehrává na konci 2. světové války

Snímek Krajan, který se natáčel ve skanzenu Chanovice na Klatovsku, uspěl v klání o studentské Oscary. Americká filmová akademie vybírala z téměř tří tisíc přihlášených snímků. Nakonec zvítězil ten český. Spoluautorem je navíc Plzeňák Pavel Sýkora. Komorní drama se odehrává během silvestrovské noci roku 1944. Diváci jej mohou spatřit v rámci plzeňského festivalu Finále.

„Stálo to hodně úsilí, stálo to hodně nervů, stálo to hodně energie, stálo to hodně peněz, ale stálo to za to,“ shrnul kameraman a spolurežisér Pavel Sýkoradokumentu z natáčení.

„Jedná se o komorní konverzačku o jednom postarším vdovci hluboko v horách v Sudetech a o tom, jak ho jednoho dne ke konci války navštíví důstojník SS. Střet těchto dvou světů představuje hlavní drama tohoto filmu Krajan. Důstojníka SS hrál Pavel Batěk, vdovce hrál Jiří Štěpnička. Byli skvělí,“ přiblížil režisér Viktor Horák.

Sýkora a Horák jsou absolventi Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Do soutěže se přihlásilo 2683 filmů z celého světa ze 738 škol. Tvůrci si ocenění převezmou 14. října na slavnostním předávání v Londýně. Kromě toho získali letos také cenu za nejlepší film do 30 let na studentském festivalu FOFR. Snímek mohou zhlédnout návštěvníci festivalu Finále Plzeň. Promítání je na programu v pátek 20. září od 16:00 v Domě hudby.

Vítězové studentských Oscarů zároveň získávají právo usilovat o ocenění také v hlavní oscarové soutěži v kategorii krátkometrážní animovaný film, krátkometrážní hraný film nebo krátkometrážní dokument, uvádí tisková zpráva filmové akademie. Držitelé studentských ocenění z minulých ročníků nashromáždili v hlavní soutěži celkem 67 nominací a 15 ocenění. Tuzemským držitelem studentského Oscara je například režisér Jan Svěrák, který uspěl se svým sci-fi Ropáci (1988). Dále ocenění obdržela Marie Dvořáková za film Kdo je kdo v mykologii (2017) a Darja Kaščejevová za animovaný snímek Dcera (2019).

Ohodnoť článek

Foto Se svolením FAMO, Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje

Štítky studentský Oscar, Oscar, filmová akademie, komorní drama, filmař, Finále Plzeň, Skanzen Chanovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský filmař získal studentského Oscara, komorní drama se odehrává na konci 2. světové války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.