Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obří pódium lochotínského amfiteátru prochází rekonstrukcí za šest milionů

Šest milionů zaplatí město Plzeň za rekonstrukci pódia lochotínského amfiteátru, které je jedním z největších v republice. Cílem oprav, které začaly v březnu a sočí ve druhé polovině května, je zvýšit nosnost pódia.

Pódium má plochu 1650 metrů čtverečních, jeho výplň je 1000 metrů krychlových „Pódium amfiteátru, který má kapacitu 17 tisíc lidí a v případě sedících pak šest tisíc osob, už bylo v havarijním stavu a jeho konstrukce nevyhovovala. Vzhledem k tomu, že slouží velkým akcím, jako je například Metalfest nebo Noc s operou, je oprava nezbytná,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS). 

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) je pódium nutné staticky zajistit a zvýšit únosnost podlahy. „Dutý prostor pódia se stavebně oddělí od suterénu budovy a následně se celý prostor zalije provzdušněnou cementovou maltou,“ vysvětlil Pavel Šindelář. Dodal, že předsazená žulová schodiště pódia se budou demontovat. Po očištění se vrátí na původní místo. „Vnější úpravy pódia se neprovádějí, takže po dokončení nebudou popsané opravy na pohled patrné,“ poznamenal Pavel Šindelář.

První velkou akcí, jež by se v lochotínském amfiteátru měla po rekonstrukci pódia konat, je Metalfest plánovaný od 5. do 7. června 2020. „Samozřejmě, že rekonstrukci pódia vítáme. Bude pro kapely bezpečnější,“ uvedl Jiří Daron, ředitel Pragokoncertu – agentury, která Metalfest v Plzni pořádá. „Stále ještě nevíme, zda se 11. ročník Metalfestu bude v původním termínu konat, ale pracujeme na něm. Připravuje však i variantu B, tedy že by se celý ročník s původním rozpisem kapel přesunul na jiný termín. Zda to bude letos v září nebo až v příštím roce není také zatím jasné,“ doplnil Daron.

Lochotínský amfiteátr se vybudoval v rámci Akce Z v letech 1951-61 na pozemcích bývalé Kodetovy zahrady a části Lochotínského parku. Od roku 1997 patří pod správu Zoologické a botanické zahrady města Plzně. V roce 2015 byla dokončena jeho rozsáhlá rekonstrukce za téměř 30 milionů korun. Tehdy bylo upraveno hlediště se schodišti, provedeny parkové úpravy v horní části areálu a sanovány čtyři objekty.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky pódium, lochotínský amfiteátr, metalfest, rekonstrukce, amfiteátr, Plzeň, oprava, Pavel Šindelář, ODS, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obří pódium lochotínského amfiteátru prochází rekonstrukcí za šest milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.