Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Legendární muzikál Dracula míří do Plzně. Už představení v amfiteátru mělo obrovský úspěch

Plzeňské Divadlo J. K. Tyla jako první české mimopražské divadlo uvede legendární muzikál Dracula. Premiéra je na programu 7. září na Nové scéně. Obrovský zájem už byl o speciální provedení v rámci Noci s operou, kdy si tisícovky diváků užily Draculu v amfiteátru na Lochotíně. Mezi pozvanými hosty byla mimo jiné i Vendula Pizingerová (dříve Svobodová), která označila plzeňské provedení za dechberoucí.

„Premiérové představení muzikálu Dracula v amfiteátru Plzeň Lochotín bylo dechberoucí. Byla jsem překvapená, dojatá a šťastná, že se nová generace ujala s noblesou a velkou kreativitou tohoto projektu," uvedla Vendula Pizingerová na svých sociálních sítích. Na letní představení pod širým nebem dorazilo osm tisíc návštěvníků! I proto divadlo uvede muzikál autorů Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese na Nové scéně.

Původní český muzikál Dracula měl světovou premiéru 13. října 1995 a do té doby ho viděly statisíce diváků u nás i v zahraničí. Režisér Lumír Olšovský připravil novou inscenaci bez kopírování předešlých nastudování, zároveň ale zůstal věrný předloze. „Přišli jsme do konfrontace s legendou a to je velmi obtížné. Děj Draculy je pevně zakotven ve třech epochách, žádné velké změny se provést nemohou,“ vysvětluje Olšovský. „Draculu vnímám jako ohromně poctivé dílo, za jehož vznikem stojí několik let dřiny. Stejně tak jsme k němu přistoupili i my – poctivě a s pokorou,“ zdůraznil.

„Plzeňské nastudování zazní v rozšířené orchestrální instrumentaci Kryštofa Marka, jenž dílo také hudebně nastudoval. Kromě něj se za dirigentský pult postaví i muzikálový herec Pavel Režný. Inscenační tým doplňuje choreografka Ivana Hannichová, anglický scénograf Dave Benson a kostýmní výtvarnice Kateřina Prošková,“ doplnila mluvčí DJKT Martina Drbušková. Inscenaci ozvláštní spolupráce s Techmanií. V představení se totiž objeví několik chemický efektů.

Děj muzikálu volně vychází ze slavného románu Brama Stokera a vypráví romantický příběh odehrávající se napříč staletími, během nichž se z krutého vládce stává zlomený muž toužící po lásce a vykoupení. Role transylvánského knížete se ujme Jozef Hruškoci, v hlavních ženských úlohách se objeví Lucie Pragerová jako Adriana – Sandra a Charlotte Režná nebo Natálie Dvořáková jako Lorraine, trojroli Šašek – Sluha – Profesor ztvární Martin Holec. Dále diváci uvidí Soňu Hanzlíčkovou nebo Andreu Holou, Evu Staškovičovou, Kateřinu Herčíkovou, Pavla Klimendu nebo Petra Špinara, Dušana Krause, Lukáše Ondruše, Adama Reznera a další.

Ohodnoť článek

Foto Martina Root, DJKT

Štítky kultura, muzikál, DJKT, Nová scéna, Dracula, legendární muzikál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární muzikál Dracula míří do Plzně. Už představení v amfiteátru mělo obrovský úspěch  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.