Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Festival Finále Plzeň v září zahájí světová premiéra hraného snímku Rok vdovy

Světová premiéra celovečerního hraného snímku Rok vdovy dokumentaristky Veroniky Liškové s Pavlou Beretovou v hlavní roli zahájí letos 37. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Přehlídka každoročně nabízí to nejlepší z české filmové, dokumentární, televizní, internetové a studentské tvorby za uplynulý rok. V programu je na 100 tuzemských snímků od předpremiér, premiér či snímků natočených v české koprodukci, informovala dnes ČTK mluvčí festivalu Martina Kurfirstová.

Od 20. do 25. září se o hlavní ceny, Zlaté ledňáčky, utká ve svých kategoriích devět hraných nebo animovaných filmů, devět dokumentů, deset projektů v kategorii seriálová tvorba, čtyři televizní či internetové počiny a 12 krátkometrážních studentských snímků

„K mé velké radosti mám pocit, že se do českého filmu opět vrací nadšení tvůrců i diváků. Nastupuje nová silná generace, která se nebojí točit o složitých, citlivých nebo opomíjených tématech a umí to dělat v komorním i velkolepém pojetí. A my pro naše návštěvníky pečlivě vybíráme celý program, aby nic podstatného neminuli," řekla ředitelka Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová. Festival podle ní nabídne v několika sekcích řadu exkluzivních premiér a předpremiér, představí novou sekci Ženy a film, bude pokračovat také v projekcích pro neslyšící a v programu pro děti. „Dramata, komedie, velkolepé trháky, minoritní snímky, dokumenty i krátké studentské filmy - to vše dokazuje, že tuzemská kinematografie má rozhodně co nabídnout," tvrdí Veruňková Košařová.

Nová sekce Ženy a film ve čtyřech programových blocích představí zajímavé filmařky různých profesí - kameramanku Kláru Belicovou, režisérka Dianu Cam Van Nguyenovou, herečku Alžbětu Malou a producentky Julii Markovou Žáčkovou a Dagmar Sedláčkovou. V sekci Zoom se Finále zaměří na pobaltskou kinematografii. „Promítneme mezinárodně oceňované celovečerní filmy tří výrazných režisérek a připravili jsme také blok šesti krátkých filmů. Na Pobaltí se zaměřuje rovněž část našeho industry programu. Filmoví profesionálové a profesionálky mohou navštívit panel věnovaný koprodukcím mezi ČR a Pobaltím a seznámit se se zástupci a zástupkyněmi filmových fondů Estonska, Lotyšska i Litvy a také s tamními producenty a producentkami," uvedla umělecká ředitelka Finále Lenka Tyrpáková. Ve spolupráci s filmovým festivalem v Chotěbuzi a festivalem Maxe Ophülse v Saarbrückenu i letos Finále uvede výběr celovečerních a krátkých snímků talentovaných německých autorů.

Předprodej vstupenek a akreditací začne 5. září 9:00. Vstupenku pořídí lidé za 110 korun, při koupi akreditace je cena lístku ještě výhodnější. Festival Pass, který platí po celou dobu Finále, stojí 850 Kč a lze na něj získat až 20 vstupenek na libovolné projekce. Studenti si mohou kopit zlevněnou akreditaci za 500 Kč a studenti filmových škol a oborů za 150 Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Photo © CinemArt

Štítky Festival Finále Plzeň, filmový festival, světová premiéra, Rok vdovy, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Finále Plzeň v září zahájí světová premiéra hraného snímku Rok vdovy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.