Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

V nejutajovanějším místě bývalého Československa střežilo 170 ruských vojáků 120 jaderných hlavic. Teď se tam uskuteční rockový festival

Prvním rockovým koncertem na světě, odehraným v prostorách bývalého skladu jaderné munice, bude hudební festival Atom Peace Fest. Uskuteční se 3. srpna v brdských lesích u Míšova v ATOMMUZEU Javor 51. Mírová akce se koná symbolicky v areálu nejstřeženějšího a nejutajovanějšího místa bývalého Československa, kde bylo v letech 1968 – 1990 uloženo 120 sovětských jaderných hlavic.

A nebude to zdaleka jen o muzice. Návštěvníci festivalu se mohou těšit i na výstavu Energie a civilizace, kterou připravili producentka Olga Menzelová a slavný spisovatel a egyptolog Miroslav Bárta. Atom Peace Fest zahájí diplomat Hynek Kmoníček, bývalý koncertní hráč na kytaru a velvyslanec Česka v USA, Austrálii, Indii a dalších zemích, který před hudební částí pobeseduje s diváky.

Mírový festival bude ryze neideologický, vstupné je dobrovolné. „Motto festivalu zní: Ve jménu vědy a zdravého rozumu - ve věku, v němž jaderné zbraně ohrožují další existenci lidstva, je třeba zříci se válek. Ta věta pochází z Russell - Einstein manifestu z roku 1955. Každá válka je důsledkem lidského selhání a primitivním barbarským aktem, proto i každý tichý hlas proti válce je cenný, zejména v dnešní napjaté době,“ uvedl Jaroslav Pomp, zpěvák a kytarista kapely Beer Reminder, který je duchovním otcem festivalu. Zdůraznil, že akce má za cíl přinést pozitivní energii do prostoru s temnou negativní minulostí a podpořit myšlenku míru a přátelství mezi lidmi celého světa.

Na Atom Peace Festu zahrají kapely Beer Reminder, Košík Band, Trio+ a Lords od 15 do 20 hodin v místě, které v minulosti střežilo 170 sovětských vojáků ze speciální jednotky. Dovnitř nesměl vstoupit jediný občan tehdejšího Československa. Kromě hudební části budou pro návštěvníky už od 13 hodin připraveny prohlídky ATOMMUZEA, kde jsou zajímavé stálé expozice prezentující vojenské i mírové využití jaderné energie. Po zvážení všech pro a proti se festival nebude konat přímo v podzemním depotu, což byla původní idea. Vzhledem k délce akce, pouze osmistupňové teplotě pod tunami betonu a očekávanému vysokému počtu návštěvníků se bude hrát před vchodem do podzemí. To by mělo být pro všechny účastníky mnohem komfortnější.

Organizátoři věří, že se akce zúčastní hodně lidí, kteří se mohou dopoledne věnovat turistice v nádherných okolních lesích a poté navštívit festival a muzeum. K dispozici bude po celou dobu občerstvení a minipivovar Joe´s Garage připravil pro festival speciální pivo s názvem Atomic Peace Beer.

Festival má ambici stát se každoroční tradicí. „Javor 51 je unikátním místem a mementem studené války. Pokud seženeme sponzory, můžeme z Atom Peace Festu vytvořit tradiční mírový festival, třeba i s účastí zahraničních kapel. Už jsme v kontaktu a vyjednáváme partnerství s japonským Peaceful Love Rock Festivalem, který má v Okinawa City za sebou 39 ročníků,“ dodává Pomp.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Pomp, se svolením Atom Muzeum Brdy

Štítky Atom muzeum Brdy, sklad jaderné munice, rockový festival, Javor 51, jaderné hlavice, Atom Peace Fest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimir Hejman

Dobrý den dej té si na YouTube Atom Muzeum pod Vladimír Hejman tam mate vše natočené.redaktor má pravdu.

Úterý, 6. srpna 2024, 07:53Odpovědět

Ondřej Žák

Nikdo ze zdejších občanů nedisponoval informací zda tu hlavice byly či ne. Vše je jen domněnka! Pokud se zamyslíte,je to i logické.

Čtvrtek, 8. srpna 2024, 20:16Odpovědět

Jaroslav Procingr

Autor článku nečte seriozní weby,které se zaobírají vojenstvím atp . Naopak věří xy let tradovaným bludům.Ony sklady byly v reálu jen mezisklady a to pro případ války. Skutečná sklady , byly na území dnešní ukrajiny a v případě války měli být hlavice dopraveny sem a tady tady namontovány a případně použity.

Sobota, 3. srpna 2024, 22:14Odpovědět

Ondřej Žák

¨Dobrý den,kde přišel autor článku nato,že zde bylo uskladněno 120ks hlavic? Tuto informaci neměl nikdy nikdo z řad politiků,vojenských představitelů a ani president republiky. Do skladů nemohl ani vojak sovětských republik kteří nás okupovali. Zda ve skladu byly či nebyly hlavice je pouze v archivu v Moskvě a tyto informace nebudou odtajněny!

Sobota, 3. srpna 2024, 13:16Odpovědět

František Valenta

Přesně tak to bylo.

Sobota, 3. srpna 2024, 15:09Odpovědět

V nejutajovanějším místě bývalého Československa střežilo 170 ruských vojáků 120 jaderných hlavic. Teď se tam uskuteční rockový festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.