Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divadlo J.K.Tyla složitě plánuje přesuny zrušených představení, krejčovská dílna šije roušky

Nelehké dny zažívá v důsledku koronavirové pandemie také plzeňské Divadlo J. K. Tyla a zejména pak jeho zaměstnanci. Divadlo přerušilo nejen produkci, ale po zpřísnění opatření se zrušily i zkoušky všech uměleckých pracovníků. Prodej vstupenek na další období byl pozastaven, stejně jako možnost navrácení vstupného.

Diváci se ale nemusí obávat toho, že by přišli o své peníze za neodehraná představení. Divadlo neodkladně po vyjasnění doby trvání omezení provozu poskytne všem divákům dostatečný prostor pro případné vrácení zakoupených vstupenek. Aktuální stav divadlu neumožňuje poskytnout přesné informace o tom, zda neodehrané představení bude zrušeno či nahrazeno.

„Stávající období nás dostalo do opravdu svízelné situace, a čím déle potrvá, tím hůře se nám budou hledat vhodné náhradní termíny. Ač bychom naše diváky nechtěli připravit o zážitek, na který se těšili, nebude v našich silách nahradit vše,“ komentuje náročnou etapu pro divadlo jeho ředitel Martin Otava a dodává: „Všem divákům bych velice rád poděkoval za trpělivost, přízeň a podporu, kterou nám prokazují. Velmi intenzivně pracujeme na úpravách hracích plánů, které tvoříme v několika variantách vždy v reakci na prodlužující se nouzový stav v naší zemi.“

Situace si vyžádala i nové termíny premiér, které plzeňské divadlo mělo odehrát do konce sezóny. „Změny se dotkly březnových a dubnových premiér, z provozních důvodů jsme však museli přeplánovat celý zbytek sezóny,“ přibližuje aktuální stav Martin Otava. „Původně březnové premiéry jsou téměř dokončené. Konkrétně se jedná o činohru Soumrak bohů, balet Anastázie – poslední dcera cara a koncert Jsme muzikál! 70. Ty plánujeme nasadit do repertoáru hned, jak to bude možné,“ informoval ředitel.

Podobně to zamýšlí vedení divadla i s premiérou opery Korunovace Poppey, která se měla odehrát v polovině dubna. Premiéry ostatních inscenací, činoher Dortel a Španělská muška a muzikálu My Fair Lady, se uskuteční v příští sezóně, opera Lohengrin se z důvodů velké náročnosti na nastudování i nemalých finančních nákladů na výrobu kostýmů a dekorací přesouvá na dobu neurčitou.

Tradiční tečka divadelní sezóny, Noc s operou, která ve svém šestém ročníku měla divákům představit Verdiho Macbetha, je zatím přeložena na náhradní termín 4. září 2020. Konečné rozhodnutí o jejím konání definitivně padne až podle ukončení mimořádných opatření. Již prodané vstupenky zůstávají v platnosti, předprodej je v současné době zastaven.

V měsíci březnu Divadlo J. K. Tyla neodehrálo 43 představení, z toho 21 abonentních. „Prioritně se budeme snažit nahradit představení našim abonentům, avšak záleží na provozních podmínkách DJKT po skončení opatření. Pokud to možné nebude, přikláníme se k variantě spojení některých méně početných předplatitelských skupin. Neuskutečněné premiéry budeme v předplatitelských skupinách nahrazovat jiným tituly z našeho repertoáru,“ informuje Martin Otava.

Přestože se provoz v divadle značně omezil, nezastavil se úplně. Umělecko-technický personál pracuje na údržbě divadelních budov, technologií, realizuje technické a osvětlovací zkoušky, v divadelních dílnách se vedle šití ústenek stále pokračuje na přípravě nových inscenací, také administrativně správní personál dál vykonává své pracovní povinnosti. „Věřím, že vše brzy skončí, a všichni společně budeme moci opět zvednout oponu,“ doplnil divadelní ředitel Otava.

Na šití ústenek či přípravě materiálů se vedle krejčovských dílen a garderoby z obou divadelních budov podílí také část umělecko-technických, administrativních i uměleckých pracovníků. Umělci všech čtyř souborů v rámci domácí přípravy pracují na studiu nových inscenací, opakují si texty stávajícího repertoáru a v nemalé míře prostřednictvím sociálních sítí stále udržují kontakt s diváky a fanoušky.

Ohodnoť článek

Foto djkt.eu

Štítky divadlo, diváci, předplatné, vstupenky, muzikál, představení, Divadlo J.K.Tyla, koronavirus, vstupenka, dílna, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Martin Otava, premiéra, opera, rouška, Korunovace Poppey, Lohengrin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo J.K.Tyla složitě plánuje přesuny zrušených představení, krejčovská dílna šije roušky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.