Počasí dnes26 °C, zítra28 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Festival WALLZ znovu rozzáří ulice západočeské metropole, umělci ozdobí viadukty i bytový dům

Zase o něco barevnější budou jindy šedé ulice Plzně. Populární Street artový festival WALLZ odstartuje svůj pátý ročník už v pondělí 17. června. Po dobu jednoho týdne budou čeští i zahraniční umělci tvořit svá díla na fasády domů, stěny viaduktu nebo povrch basketbalového hřiště. Organizátoři lákají na zvučná jména jako je například Francouz Blackdoors, který představí svoji netradiční techniku skládání obrazu z různobarevných dlaždic.

Festival WALLZ si klade za cíl obohacovat veřejný prostor a zároveň přibližovat tvorbu nejlepších současných umělců široké veřejnosti. O tom, že se to daří, svědčí popularita festivalu mezi Plzeňany. Každým rokem se totiž hlásí čím dál víc majitelů domů, kteří by se chtěli do akce zapojit a poskytnout svůj objekt umělcům.

Také letos se bude moci do programu zapojit i veřejnost. Zúčastnit se mohou graffiti jamu, který se uskuteční ve čtvrtek 20. června od 17:00 na protihlukové zdi mezi ulicemi Radobyčická a Přeštická.

Letos se dočkají nové výzdoby obyvatelé domu na křižovatce ulic Černická a U Radbuzy. Fasádu jim svým geometrickým a abstraktním stylem vylepší český umělec vystupující pod jménem Zeb One. Další plochy pro WALLZ vytipovává realizátor festivalu DEPO2015 ve spolupráci s městem, městskými obvody a dalšími institucemi.

„Umělecká díla ve veřejném prostoru chápu jako protipól vizuálního smogu, který se nyní snažíme omezit. Umělci přistupují k pečlivě vybraným lokalitám s jasným záměrem je vizuálně pozdvihnout a obohatit každodenní život obyvatel našeho města," uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Druhým českým výtvarníkem na festivalu bude Jakub Matuška aka Masker. Jeho do komiksové estetiky stylizované malby jsou veřejnosti známé například z etiket lahví pivovaru Matuška. V Plzni svou tvorbou přenese stěnu viaduktu v ulici Edvarda Beneše.

Umělci představí i méně tradiční street artové techniky

Dva české kolegy doplní pět street artových hvězd ze zahraničí. „Jako každým rokem jsme se zaměřili na výběr jednoho umělce ze seznamu Evropských hlavních měst kultury, přičemž letos se podařilo domluvit estonského umělce, který žije a tvoří v aktuálním EHMK – Tartu 2024. Mám také radost, že ho doplní tvůrci ze zemí, které jsme ještě na festivalu neměli, a to z Francie, Bulharska a Slovenska,“ popisuje výběr zahraničních výtvarníků kurátorka festivalu Kristýna Jirátová.

FOTOGALERIE: Festival WALLZ no.3

Čtvrtek, 16. června 2022, 15:47

Yakokarlik, foto: Michal Poustka
Tadas Šimkus, foto: Michal Poustka
 

Největší plochu letošního ročníku pomaluje pestře barevnými motivy světově uznávaná americká výtvarnice Emily Jo Eldridge. Její díla se objevují v kampaních na The New York Times, Spotify nebo Visa. Další velkoplošná malba vznikne v centru města na boční fasádě domu v Tylově ulici na křížení s Americkou třídou. Slovenský umělec Ivan Knut aka Notes na ní vytvoří realistický mural odkazující na téma sociálního vyloučení spojeného s bydlením a chudobou. Výraznou proměnou projde také objekt bývalého skvrňanského trafa ve Vojanově ulici.

Kromě nástěnných muralů představí festival i méně tradiční street artové techniky. První je malba speciálními syntetickými barvami na asfalt v Manětínské ulici, kde se ilustrátor Aleksi Ivanov vrhne na basketbalové hřiště. Druhým netradičním přístupem je lepení keramických obkladů na stěny. Touto technikou se proslavil francouzský umělec Blackdoors. V Plzni zanechá své dílo na boční stěně schodiště U Družby na Karlovarské ulici. Mapu lokalit a další informace najdete na wallzfestival.cz.

Ohodnoť článek

Foto DEPO2015

Štítky festival WALLZ, street art, zahraniční umělci, pouliční umění, umění ve městě, graffity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival WALLZ znovu rozzáří ulice západočeské metropole, umělci ozdobí viadukty i bytový dům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.