Počasí dnes29 °C, zítra25 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Co se považuje za souhlas k sexu? Na to se snaží odpovědět nová premiéra plzeňského divadla

Divadlo J. K. Tyla v Plzni uvede v sobotu v premiéře tragikomedii Souhlas od oceňované dramatičky Niny Raineové. Děj vypráví o znásilnění ženy, na které nikomu nezáleží. U soudu se následně proti sobě postaví dva kamarádi právníci, což vyústí v řadu nečekaných odhalení. Hru z advokátního prostředí nastudoval kmenový režisér plzeňské činohry Adam Doležal. Jediná repríza této sezóny se odehraje 19. června 2024.

Světová premiéra hry Souhlas se uskutečnila v Národním divadle v Londýně v dubnu 2017, tedy ještě před globálním propuknutím kauzy MeToo na sociálních sítích. „Nině Raine se podařilo mistrně vystavět moderní klasiku. Hra Souhlas ji spolu s jejím hitem Kmeny vystřelila do první ligy britských dramatiků,“ upozorňuje dramaturgyně Klára Špičková.

Hra se odehrává v právnickém prostředí. Ve světě, v němž nehraje roli pravda, ale ten nejpřesvědčivější argument. Ve středu dění stojí kamarádi, kteří jsou přesvědčeni, že to, co řeší u soudu, by se jim nikdy nemohlo stát. „Může to působit jako temná hra, ale znásilnění je startující motor toho, co rozjede hlavní zápletku mezi jednotlivými postavami, špičkovými právníky, kteří za léta praxe postrádají empatii. Právě jejich cynismus vyvolává vtipné situace, i když humor v této konverzační tragikomedii je samozřejmě černý,“ říká režisér inscenace Adam Doležal.

Hra pracuje s různými úhly pohledu. „Kde je vlastně ta pravda? Nina Raine nám odpověď nenabídne, nechává na divácích, aby se sami rozhodli, kdo je v této hře vinen a kdo obětí,“ podotýká Špičková. Hlavním tématem hry je, co se považuje nebo co by se mělo považovat za souhlas. V hlavních rolích se představí Andrea Mohylová, Petr Urban, Jana Ondrušková, Matyáš Darnady, Zuzana Ščerbová, Libor Stach a Eliška Vocelová.

„Myslím, že je důležité mluvit o souhlasu k sexu. Když se totiž něco zvrtne – a sex je oblast velmi nepřehledná – pokud je někdo znásilněn, následky mohou být ničivé a dlouhodobé. Snad můj jediný předsudek byl ten, že ne všechny ty ženy byly znásilněny. Až po napsání hry, kdy mi tolik lidí vyprávělo o svých zkušenostech, jsem si uvědomila, že opak je pravdou,“ nechala se slyšet Nine Raine v podcastu The Play Podcast.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Štěrbová

Štítky DJKT, divadlo, činohra, Souhlas, Nina Raine, tragikomedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co se považuje za souhlas k sexu? Na to se snaží odpovědět nová premiéra plzeňského divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.