Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Po bezmála padesáti letech se vrací na prkna plzeňského divadla opera Julietta aneb Snář

Opera Julietta aneb Snář od skladatele Bohuslava Martinů se po téměř padesátileté pauze vrací na jeviště Divadla J. K. Tyla v Plzni. Jednu z nejstěžejnějších českých oper 20. století uvádí divadlo na Nové scéně jako příspěvek k Roku české hudby a zároveň jako připomínku 65 let od skladatelova úmrtí.

Bohuslav Martinů patří vedle Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka mezi nejhranější české skladatele. „Opera Julietta aneb Snář, kterou mimochodem sám skladatel považoval za svou nejzdařilejší, se stala jednou z nejúspěšnějších a světově nejuváděnějších oper nejen v rámci díla Bohuslava Martinů, ale i v širším kontextu české opery,“ podotýká dramaturg opery Vojtěch Frank.

Opera měla světovou premiéru 16. března 1938 v Národním divadle v Praze, hudebně ji tehdy nastudoval Václav Talich, režisérem inscenace byl Jindřich Honzl. V Plzni byla uvedena v roce 1978 pod taktovkou Ivana Paříka a v režii Oldřicha Kříže.

Opera o třech dějstvích s emotivní hudbou a příběhem o hledání ztracených vzpomínek se na Nové scéně představí 8. června v hudebním nastudování šéfdirigenta Jiřího Štrunce a v režii ředitele divadla Martina Otavy. „Je to opera fantaskní a jedinečná svým hudebním uchopením, a to i ve srovnání s jeho ostatními operami,“ potvrzuje Štrunc výjimečnost titulu.

„Jako režisér se s dílem Bohuslava Martinů setkávám poprvé a jsem šťastný, že je to právě Julietta. Toto surrealistické dílo nám přináší svět fantazie, tak velký a nejednoznačný, ve kterém se však všechno nemožné stává možným,“ sdělil Otava.

Děj opery vychází ze známé stejnojmenné hry Georgese Neveuxe a diváky zavede do malého přístavního městečka, kam přijíždí knihkupec Michel, aby tam našel půvabnou dívku, jejíž hlas mu stále zní v mysli. Michel propadá kouzlu své vysněné Julietty, nestačí včas z městečka odjet a stává se jedním z mnoha, kteří tam ztratili paměť. V titulní roli Julietty se představí členka opery v Lipsku Olga Jelínková nebo sopranistka Soňa Godarská, v roli knihkupce Michela uvidí diváci Tomáše Kořínka či Richarda Samka.

Julietta je takovým snovým výletem trochu na hranici psychoanalýzy, nic není reálné, nic není myšleno vážně, přitom jde o vážnou věc: hledání lásky, hledání sebe sama. Je to hra hodně absurdní, hodně nebezpečná. Postava Julietty je vlastně jenom vábnička, neživý obraz, zhmotněná představa, které Michel nakonec podlehne,“ dodala Jelínková.

Ohodnoť článek

Foto Martina Root, DJKT

Štítky DJKT, divadlo, kultura, opera, Julietta aneb Snář, Rok české hudby, Bohuslav Martinů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po bezmála padesáti letech se vrací na prkna plzeňského divadla opera Julietta aneb Snář  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.