Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Alfa připravila hru, která českým dětem přiblíží kulturu jejich nových kamarádů z Ukrajiny

Plzeňské loutkové divadlo Alfa připravilo novou pohádku O Maričce, která všechno vyzvonila. Vhodná je pro děti od pěti let. Divadelníci chtějí touto formou přiblížit českým dětem ukrajinskou kulturu, jelikož ve školách a školkách mají řadu nových spolužáků, kteří se svou rodinou museli utéct před válkou. Inscenace vnikala dva roky.

Hra v sobě do jednoho příběhu spojila dvě ukrajinské pohádky. Vše vznikalo s ohledem na současnou situaci, kdy do základních škol přišla řada ukrajinských dětí. „Doufáme, že jim pohádkou z jejich vlasti uděláme radost. Zároveň chceme českým dětem přiblížit kulturu jejich nových kamarádů,“ uvedla autorka textu a dramaturgyně Alfy Petra Kosová. Režie a výpravy se ujal umělecký šéf Alfy Tomsa Legierski.

S loutkami hrají Lenka Lupínková a Josef Jelínek, hudbu složil Petr Vydarený a slova k písničkám napsala Blanka Josephová-Luňáková. Loutky, dekorace i kostýmy vznikly v dílnách divadla pod vedením Ivo Motejla Jelínka. Inscenace vznikla za podpory Ministerstva kultury ČR.

Tvůrci se inspirovali knihou Pomsta Oleksy Dovbuše z roku 2004, druhou inspirací byla krátká pohádka Dněpr a Desna. U soutoku těchto řek se odehrává příběh Maričky. S jejím překladem pomáhalo 11 špičkových překladatelů. Vše s plzeňskými umělci konzultovali, aby do sebe vše zapadlo. Příběh vypráví o Maričce, která je krásná, hodná, ale neudrží žádné tajemství. Jakmile manžel jednou najde pytlík zlata a má starosti, aby to jeho žena nevyzvonila do širého okolí. Pohádka se původně jmenovala Prostořeká Paraska, autoři ji ale přejmenovali na Maričku.

„Také jsme změnili konec: v původní pohádce se Paraska polepší a zůstanou s Petrem žít ve vsi, v naší verzi je správce nového pána vyžene a musejí odejít. Jako naši noví ukrajinští sousedé, kteří museli opustit domov a odejít do bezpečí,“ prozradila Kosová.

Pohádku lidé najdou na programu Divadla Alfa a mohou se na ni těšit i v rámci Víkendu otevřených zahrad. Představení se odehraje 8. června v 10:15 v klášterní zahradě na Jiráskově náměstí v Plzni. Na 35. ročníky festivalu Skupova Plzeň se čerstvá novinka stane také součástí minisekce doprovodného programu, která ukáže, jak se válka na Ukrajině propisuje do repertoáru českých loutkových divadel. Kromě pohádky „O Maričce, která všechno vyzvonila“ se představí i společensky užitečné divadlo Krutý krtek, které nastudovalo „Ukrajinské pohádky“ s českými a ukrajinskými herci.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo Alfa

Štítky Divadlo Alfa, loutkové představení, Ukrajina, ukrajinští uprchlíci, Marička, Skupova Plzeň, děti u Ukrajiny, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alfa připravila hru, která českým dětem přiblíží kulturu jejich nových kamarádů z Ukrajiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.