Počasí dnes28 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Muzejní noc startuje v pátek. Návštěvníci mohou zavítat do 20 zajímavých míst po celé Plzni

Celkem 13 institucí se zapojí do letošní Plzeňské muzejní noci, která startuje v pátek 31. května v 17. 00 hodin. Návštěvníci akce mohou zavítat na 20 zajímavých míst po celé Plzni. Muzea a galerie zůstanou tento den otevřena až do 23 hodin. Pro zájemce je připravena celá řada výstav, komentovaných prohlídek, workshopů, koncertů i  představení. Vstupné je zdarma či za sníženou cenu.

Před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje se uskuteční od 17:00 slavnostní zahájení nejen celého programu, ale také panelové výstavy připravené k sedmdesátiletému výročí založení Západočeské galerie v Plzni. Galerie zve návštěvníky nejen na tuto výstavu rekapitulující její historii, úspěchy a sbírkovou činnost, ale i do svých výstavních síní. V Pražské 13 je možné zhlédnout výstavu Umění prodat (se). Umělec ve spárech trhu 19. století.

Součástí doprovodného programu je tvůrčí dílna pro děti i komentovaná prohlídka s autory. Na dvorku galerie návštěvníky čeká kabaretní pořad; o dvě patra výš, v přednáškovém sále ZČG, pak výstava Jiří Kubový/Josef Hrubý: báseň a krajina, doplněná o pořad věnovaný básníkovi Josefu Hrubému.

Hlavní část programu se stejně jako v loňském roce odehraje v Semlerově rezidenci na Klatovské třídě. „Připravili jsme velmi pestrý program, který jsme zasadili do atmosféry třicátých let,“ vysvětluje Gabriela Darebná ze Západočeské galerie v Plzni a zároveň hlavní koordinátorka Plzeňské muzejní noci. „Kromě prohlídky historického interiéru s průvodci v dobovém oblečení se návštěvníci mohou těšit na přednášku Petra Domanického o historii Semlerovy rezidence a průběhu její rekonstrukce, koncert kapely Tuten Swing, tvůrčí dílny a hry,“ zve do Semlerovy rezidence Darebná.

Západočeské muzeum v Plzni přivítá návštěvníky nejen ve své hlavní budově v Kopeckého sadech; program si připravilo také Národopisné muzeum Plzeňska, Muzeum církevního umění plzeňské diecéze a Muzeum loutek. „V hlavní budově Západočeského muzea je možné zhlédnout nejen naše stálé expozice, ale také výstavy. K výstavě Bedřich Smetana a Plzeň jsou připraveny doprovodné koncerty a také program pro děti,“ zve zase Romana Němečková ze Západočeského muzea v Plzni.

Velkým lákadlem se určitě stane po rekonstrukci nově otevřené Národopisné muzeum Plzeňska, kde se vedle výstav a stálých expozic zájemci seznámí s domácí lidovou výrobou a zaposlouchat se pak mohou do folklorního vystoupení. V Muzeu loutek se zase usídlí draci a ti nejodvážnější návštěvníci mohou nahlédnout do dračího doupěte. „Návštěvníci Muzea církevního umění by si neměli nechat ujít koncert historické hudby Góthien a také projekce studentů motion designu SUPŠ Zámeček na téma Madona – matka a dítě,“ doplňuje program Romana Němečková.

Komentované prohlídky, tvořivé dílny a hry si pro návštěvníky nachystalo také Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí. Plzeň – Turismus tentokrát láká na komentovanou prohlídku setmělého interiéru bytu Voglových na Klatovské třídě 12 od světoznámého architekta Adolfa Loose nebo do muzea Patton Memorial Pilsen na komentované prohlídky a program pro děti. Podrobný program Plzeňské muzejní noci najdete ZDE.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská galerie v Plzni, Kateřina Štulc Modrá

Štítky Plzeňská muzejní noc, muzea, návštěva památek, muzea a galerie, komentované prohlídky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzejní noc startuje v pátek. Návštěvníci mohou zavítat do 20 zajímavých míst po celé Plzni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.