Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Slam poetry je respektovaným žánrem, naše komunita je jednou z největších v Evropě, říká oceněný básník

Prestižní Cenu Magnesia Litera za přínos knižní kultuře si v letošním 23. ročníku knižních cen odnesl plzeňský rodák, básník a propagátor české slam poetry Tomáš T. Kůs. Podle něj bylo přijetí tohoto žánru zpočátku u odborné veřejnosti poměrně vlažné. Časy se ovšem mění. Během dvaceti let se česká slamová komunita stala jednou z největších a nejrespektovanějších v Evropě.

Tomáš T. Kůs se jako organizátor a producent dlouhodobě zasazuje o rozvoj české slam poetry, tedy formátu na pomezí poezie a divadla. „Ihned mě přitáhla živelnost tohoto žánru a energie, která létá z podia do diváků a od diváků zase zpět na stage,” popisuje Kůs na své první setkání se slam poetry.

V loňském roce zavedená čestná kategorie „za přínos knižní kultuře“ oceňuje aktivity vedoucí k podpoře a popularizaci literatury. Tato kategorie nemá nominované a o udělení ceny rozhodují přímo členové pořádajícího spolku Litera.

Jako performer jsem to v úplných začátcích párkrát na stage zkusil, ale hned jsem zjistil, že moje poezie není schopná zkratky, kterou musíte ve slam poetry chtě nechtě mít,” doplnil. Kůs je zároveň autorem několika básnických sbírek, včetně titulů jako Spižírna a Mělké jámy, které mu v minulosti vynesly Cenu Bohumila Polana.

Slam poetry se v posledních letech stala uznávaným uměleckým žánrem. V Česku právě i díky Kůsovi. Ocenění za přínos knižní kultuře reflektuje dvacetiletý vývoj žánru slam poetry. „Toto ocenění je známka, že i když to chvíli trvalo, tak slam poetry se už u nás stala respektovaným žánrem i u odborné veřejnosti. Plné sály máme už přes 20 let, ale přijetí literárními kritiky bývalo z počátku vlahé,“ připustil Kůs.

„Je to především ocenění pro celou českou scénu slam poetry, na které se podílely desítky osobností. Díky soudržnosti slamové komunity jsme vyrostli v jednu z největších a nejrespektovanějších scén v Evropě,” dodal. „Je skvělé vidět, že spolek Litera oceňuje i mladší, netradiční formáty. Magnesia podporuje Literu od samého začátku a těší nás, že se ocenění dostává i těm, kteří přinášejí do světa literatury svěží vítr," uzavřela brand managerka značky Magnesia Karolína Šimonová.

V loňském roce cenu obdržel Adolf Knoll, vědecký pracovník a knihovník, který se zasloužil mimo jiné o významný rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

Knihou roku a hlavním vítězem letošních cen Magnesia Litera se stal román Hella, literární prvotina rusistky Aleny Machoninové. Nejlepším prozaickým dílem se v soutěži stala kniha básníka Marka Torčíka debutujícího s prózou Rozložíš paměť. Pořadatelé předali ceny i v dalších kategoriích a také loni zavedenou cenu za přínos knižní kultuře. Získal ji básník Tomáš T. Kůs za propagaci české slam poetry a podporu a popularizaci literatury. Kompletní výsledky 23. ročníku Magnesia Litera naleznete na magnesia-litera.cz.

Ohodnoť článek

Foto Anna Šolcová

Štítky Magnesia Litera, přínos knižní kultuře, slam poetry, Tomáš T. Kůs, umění, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slam poetry je respektovaným žánrem, naše komunita je jednou z největších v Evropě, říká oceněný básník  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.