Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hravá výstava plná hádanek vezme návštěvníky na cestu kolem světa

Na dobrodružnou výpravu kolem světa se budou moci již tuto sobotu vypravit rodiny s dětmi do plzeňské kreativní zóny DEPO2015. Vznikla tam autorská výstava inspirovaná slavným románem Julese Vernea. Na ploše 450 metrů čtvrtečních na ně čeká několik stylizovaných prostředí, přičemž v každém z nich číhají úkoly. Jednou budou rozhánět holuby z náměstí sv. Marka, jindy luštit hádanky sfingy nebo dobývat severní pól.

„Vzhledem k oblibě únikové hry Záhada plzeňského metra, kterou v DEPO2015 provozujeme, nás v tvůrčím týmu napadlo výstavu okořenit principem, na kterém fungují únikové a stopovací hry. Návštěvníci tak zakusí dobrodružství bláznivé cesty, na které budou sbírat indicie z vyluštěných úkolů,“ popisuje princip výstavy manažerka Centra kreativního podnikání DEPO2015 Lucie Lobotková.

Námětem nové expozice se stal slavný Verneův román Cesta kolem světa za 80. dní. Návštěvníci projdou devíti různými prostředími symbolizujícími různé země, mezi kterými se budou přepravovat rozličnými dopravními prostředky. Na hráče, kteří vyluští všechny indicie, na konci cesty čeká poklad Philease Fogga.

„Poté, co se nám naskytla možnost získat od spolku PaNaMo obří kufr, který původně fungoval jako divadelní scéna ve hře Podivuhodné odpoledne dr. Zvonka Burkeho v rámci Divadelního léta pod plzeňským nebem, bylo o tématu výstavy rozhodnuto. Příběh Philease Fogga, zná snad každý. Je dynamický, dobrodružný a zároveň nabízí prostor začlenit do něj úkoly, které musí návštěvník zdolat stejně, jako překážky zdolával hlavní hrdina příběhu. Ostatně k cestě kolem světa budou v úvodním exponátu návštěvníci vyzváni právě samotným Phileasem Foggem,“ přibližuje ředitelka DEPO2015 Soňa Rychlíková.

Expozice je primárně zaměřená na děti, které už umí číst. Výstava je otevřena ve všední dny od 14.00 do 18.00, o víkendech, státních svátcích a školních prázdninách od 10.00 do 18.00 a potrvá až do konce srpna.

Na scénickém i technickém provedení expozice spolupracoval autorský tým DEPO2015 opět s místními výtvarníky, třeba s umělcem a scénografem Pavlem Liškou, tvůrcem interaktivních instalací Vítem Truncem nebo ilustrátorkou Barborou Theodorou Černickou, která celou výstavu vyzdobila ilustracemi.

„Rodinné týmy nebo skupiny návštěvníků od jednoho až po osm hráčů budou do expozice vpouštěni postupně ve čtvrthodinových slotech. Návštěvníci tak budou mít dostatek prostoru užít si hledání indicií i zábavu při plnění úkolů. Organizátoři doporučují utvořit si svůj hráčský tým a rezervovat si vstup předem na přesný čas a počet osob,“ doporučuje Lobotková.

Ohodnoť článek

Foto DEPO2015

Štítky DEPO2015, výstava, interaktivní výstava, Cesta kolem světa, Jules Verne, kultura, akce, tip na výlet, akce pro rodiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hravá výstava plná hádanek vezme návštěvníky na cestu kolem světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.