Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede operu o životě Boženy Němcové, libreto vychází z dochované korespondence

Jsem kněžna bláznů – tak se jmenuje opera o životě Boženy Němcové, která bude mít v sobotu premiéru na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni. Libreto vychází z dochované korespondence Němcové a z básní Františka Halase či Jaroslava Seiferta. V hlavní roli se divákům představí Jana Piorecká. Operu budou moci lidé spatřit pouze třikrát.

Plzeňská premiéra se uskuteční 16. března, na programu jsou pouze dvě reprízy, a to 27. března a 30. dubna. Opera sleduje osud naší nejslavnější spisovatelky, její životní vzestupy a pády, její vztah k manželovi i to, jak těžké bylo být emancipovanou ženou v polovině 19. století.

„Práce na opeře Jsem kněžna bláznů byla zatím nejtěžší v mém profesním život. Skladatelka part Boženy nijak nešetřila. Role je náročná po stránce hudební i po stránce herecké. Obsáhnout během asi sedmdesátiminutového představení celý život – od naivní 17leté dívky plné ideálů až po umírající, osudem těžce zkoušenou zlomenou ženu – byla opravdu velká výzva,“ prozradila Jana Piorecká, která se ujme hlavní role.

V roli Josefa Němce se představí Adam Rezner. „Manžel spisovatelky je znázorněn činoherní postavou, která nám dává nahlédnout do obtížné situace muže stojícího ve stínu své ženy. Hlasy veřejnosti, které ji za jejího života oslavovaly či naopak kritizovaly, jsou v díle představeny čtyřmi postavami vstupujícími do života spisovatelky,“ vysvětluje režisér Martin Otava.

Titul už divadlo nastudovalo dříve - v roce 2022 pro 64. ročník mezinárodního festivalu Smetanova Litomyšl jako připomínku k tehdejšímu 160. výročí úmrtí Boženy Němcové.

Ohodnoť článek

Foto Irena Štěrbová

Štítky DJKT, divadlo, kultura, opera, Božena Němcová, Divadlo J. K. Tyla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede operu o životě Boženy Němcové, libreto vychází z dochované korespondence  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.