Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Český dokument o fotografce Libuši Jarcovjákové zabodoval u diváků na prestižním Berlinale

První snímky fotografky Jarcovjákové byly nadčasové, ale v komunistickém Československu je nikdo neocenil. Během své tvorby, se zaměřila se na romskou i vietnamskou komunitu a zdokumentovala i život v pražských gay klubech. Její zásah je ale mnohem větší. Dnes je oceňovanou umělkyní a vyučuje na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Její příběh teď vypráví nový dokument „Ještě nejsem, kým chci být“, který sklidil ovace na prestižním festivalu Berlinale.

Na letošním filmovém festivalu Berlinale doslova zazářil český dokumentární film Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být“ Režisérka v něm vypráví o životě Libuše Jarcovjákové, české fotografce a vedoucí ateliéru Fotografie na plzeňské Sutnarce. „Film, který festival zařadil do prestižní sekce Panorama, obdržel po promítání ve velkém sále kina International dlouhý potlesk. Mimořádně úspěšná byla i následná beseda s tvůrci,“ prozradil za plzeňskou fakultu Martin Bečan.

Jarcovjáková je známá svými nekonvenčně pojatými snímky. Uznání se ale dočkala až po padesátkce. V roce 2017 ji Česká asociace profesionálních fotografů vyhlásila osobností české fotografie a o dva roky později zaujala svou prací na fotografickém festivalu ve francouzském Arlens. „Britský Guardian její výstavu zařadil na první místo ve svém výběru deseti nejvýznamnějších fotografických událostí roku, psali o ní francouzský Le Monde nebo americký New York Times,“ vyzdvihuje Bečan.

Libuše Jarcovjáková absolvovala pražskou FAMU, ale většinu svého pracovního života strávila v dělnických profesích. Na sklonku normalizace se přestěhovala do Západního Berlína, kde si vydělávala jako pokojská. Fotila dění v pražském gay klubu, vietnamskou komunitu v Československu i další témata mimo běžnou pozornost. Věnovala se rovněž autoportrétům, přičemž zaznamenávala i velmi osobní okamžiky. Po návratu do Prahy v 90. letech začala učit na Střední průmyslové škole grafické.

Nový dokument se skládá výhradně z fotografií a deníkových záznamů, které předčítá sama fotografka. Film sleduje její život od roku 1968 do pádu Berlínské zdi. Do českých kin dokument zamíří začátkem podzimu.

Ohodnoť článek

Foto Photo © Libuše Jarcovjáková

Štítky dokument, Berlinale, ZČU, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Český dokument o fotografce Libuši Jarcovjákové zabodoval u diváků na prestižním Berlinale  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.